Återvände till brottsplatsen flera gånger – rättegång inleds idag

Publicerad 2022-10-12

Flickan i Morö backe var så skadad att en polis fick köra ambulansen medan personalen vårdade henne.

Samtidigt kom pojken tillbaka till brottsplatsen för andra gången.

I dag inleds rättegången i Skellefteå tingsrätt mot tonårspojken.

Den 15-åriga pojken befann sig vid flickans skola dagen innan mordförsöket och den aktuella dagen den 7 juli då flickan attackerades i Morö backe, Skellefteå.

Flickan lämnade fritids efter klockan 15 och allmänhet hörde skrik från skogspartiet kring 15.30.

Hon hittades allvarligt skadad omkring två timmar senare. Åklagaren har beskrivit händelsen som ett utdraget förlopp.

Polisen har hållit omfattande förhör med pojken för att försöka kartlägga förloppet. Han berättar att han slagit flickan med sin hand och en pinne, försökt strypa henne med skosnören. Snören som han säger sig ha hittat på marken.

Gick tillbaka till brottsplatsen

Han berättar att han trodde hon slutade andas och att han då gick därifrån, till en fotbollsplan för att han ”ville spela fotboll”. Vittnen har även sett pojken i området kring 16-tiden, enligt förundersökningen.

Pojken säger i förhör att han sedan gick tillbaka till skogsdungen för att kolla om flickan låg kvar. Han frågade om hon kunde höra honom, petade på henne men fick ingen respons. Han har inget svar på varför han utsatt flickan för våldet.

”Från och med nu vet jag att man inte ska göra sånt där”, säger han i förhör.

Pojken återvände till skogsdungen både före och efter att polisen spärrat av.

Pojken gick ut från skogspartiet och berättade för förbipasserande att det ”låg en kvinna” i skogen. Vittnet slog larm till SOS och upptäckte att den skadade var ett barn.

Flera ur allmänheten som passerade platsen involverades. Pojken ska ha sagt till ett vittne att ringa hennes föräldrar och lämnade sedan platsen.

Polis körde ambulansen till sjukhus

När polisen anlände till platsen hittades flickan till synes livlös. Ambulanspersonal bedömde läget som så kritiskt att en polis körde ambulansen till sjukhuset för att båda två ur ambulanspersonalen behövde vårda flickan omgående, enligt förundersökningen.

Pojken berättar i förhör att han gick hem, men att ingen i familjen var hemma. Då gick han tillbaka till brottsplatsen. Enligt polisens uppgifter dök pojken upp när de satte upp avspärrningar och berättade att det var han som hade hittat henne. Han ställde frågor om flickan skulle överleva och försökte sen gå därifrån, men polis bad honom stanna kvar på platsen och förde honom sedan till vårdnadshavare.

Ändrade sin historia

I pojkens första förhör hävdade han att han hade gått in i skogen för att kissa och då hittat flickan liggande på marken. Dagen efter erkände han för anhöriga att det var han som ”hade gjort det” och skadat flickan och berättade sedan i det andra förhöret med polisen. När förhörsledaren upprepade att de bland annat utreder ett mordförsök insåg pojken att flickan inte var död.

”Jaha, det betyder att hon lever?”

Rättegången inleds på onsdagen

I dag inleds rättegången i Skellefteå tingsrätt mot pojken som står åtalad för mordförsök och grov våldtäkt mot barn.

I förundersökningen framkommer det att han har gjort vissa medgivanden, men har inte gett någon förklaring till varför han gav sig på flickan och svarat ”Jag vet inte” på förhörsledarnas frågor kring anledningen.

– Fyra förhandlingsdagar är beräknade men det beror lite på hur rättegången går. Det kan ta längre tid också, säger åklagaren Andreas Nyberg till Aftonbladet.

Han säger att den med största sannolikhet kommer att ske bakom stängda dörrar.

– Det är precis de första minuterna när jag läser upp stämningsansökan som dörrarna kommer att vara öppna för offentligheten.

Medverkar på länk

Den misstänkte tonårspojken och hans föräldrar kommer att medverka i rättegången via videolänk.

Flickan vårdas fortsatt på sjukhus och har inte kunnat förhöras.