Försvarsmaktens nyckelfartyg på plats vid läckorna

Publicerad 2022-10-03

Den svenska Kustbevakningen får hjälp i utredningsarbetet av Nord Streamläckorna.

Försvarsmakten har skickat fartyget HMS Belos för att undersöka brottsplatserna.

– Hon är utrustad för avancerade dykuppdrag, säger marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson.

Kustbevakningen och Försvarsmakten är på plats i Östersjön efter explosionerna vid Nord Stream 1 och 2.

Stora delar av utredningsarbetet genomförs i hemlighet, men nu bekräftar Försvarsmakten att ubåtsräddningsfartyget HMS Belos skickats för att hjälpa till.

– Det är det enda fartyg vi bekräftar är på plats för att stödja kustbevakningen. Hon är utrustad för ubåtsräddning och avancerade dykuppdrag, säger marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson.

HMS Belos tillhör första ubåtsflottiljen i Karlskrona och kan genomföra undervattensoperationer med våtdykklocka och undervattensfarkoster.

Genom den dynamisk positioneringen behöver fartyget inte ankra, utan kan ligga still över till exempel en haveriplats genom en kombination av GPS, gyrokompass och roder- och bogpropellrar, uppger Försvarsmakten

Försvarsmaktens Visbykorvett och flera fartyg från kustbevakningen har också stationerats vid brottsplatserna, enligt data från Marine traffic.

Åklagaren hoppfull

Kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder utredningen vill inte gå in på några detaljer om fartygets betydelse men säger att man har höga förhoppningar på att kunna reda ut vem eller vilka som ligger bakom sprängningarna.

– Vi jobbar på hela tiden, vad vi gör kan jag inte gå in på på grund av förundersökningssekretess men vi har ett jättebra samarbete med kustbevakningen och Försvarsmakten.

– Det finns goda möjligheter ta reda på vem som gjort det här. 

Bubblor i vattnet av läckaget.
HMS Belos, inringat i rött.