USA ger miljardstöd till Stillahavsländer

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-09-29

USA, och utrikesminister Antony Blinken, står som värd för ett toppmöte med ett tiotal Stillahavsländers ledare.

USA utlovar 810 miljoner dollar, omkring 9,1 miljarder kronor, i stöd till flera önationer i Stilla havet.

Insatsen offentliggjordes under det pågående toppmötet i Washington DC där president Joe Biden bjudit in ledare från länderna i Stilla havet.

Den massiva ekonomiska insatsen, delvis i form av ett tioårigt stödpaket, är ett direkt svar på massiva kinesiska investeringar i de små men strategiskt viktiga önationerna.

Det amerikanska stödet går till klimatprojekt och oceaninsatser, men väntas även gå till socioekonomiska satsningar i önationerna.

Vid mötet deltar tolv stats- och regeringschefer från Stillahavsnationer, samt representanter för ytterligare länder. Även Australien och Nya Zeeland deltar som observatörer.

USA förstärker också den diplomatiska närvaron i flera länder. Ambassaden i Salomonöarna öppnar igen efter att tidigare ha stängts. Amerikanska ambassader inrättas också i Tonga och Kiribati.

Utrikesminister Antony Blinken leder samtalen, där även USA:s president Joe Biden och landets klimatrepresentant John Kerry deltar.

Den massiva amerikanska satsningen kommer sedan Kina överraskat med ökade satsningar och växande inflytande i flera av önationerna. Ett delvis sekretessbelagt säkerhetsavtal mellan Kina och Salomonöarna som slöts i april skärpte farhågorna i Washington om Kinas framtida roll i Stilla havet.

ANNONS