Ny skjutning i USA – Biden vill se vapenförbud

Publicerad 2023-01-24

Minst sju personer har dödats i ett nytt skottdåd i Kalifornien, denna gång i samhället Half Moon Bay söder om San Francisco.

Efter en blodig start på året manar nu president Joe Biden till förbud mot vissa automatvapen.

”Vi vet att problemet med vapenvåld i USA fordrar kraftigare åtgärder. Än en gång uppmanar jag båda kongressens kamrar att agera snabbt och leverera ett förbud mot anfallsvapen på mitt bord, och vidta åtgärder för att skydda amerikanska samhällen, skolor, arbetsplatser och hem”, säger presidenten i ett uttalande.

En lag som bannlyste automatvapen upphörde att gälla 2004. Sedan dess har USA:s kongress upprepade gånger misslyckats med att förnya den – trots att hundratals amerikaner årligen skadas och dör i masskjutningar. En ny federal lagstiftning skulle innebära att åldersgränsen för köp av anfallsvapen – i USA ofta definierade som halvautomatiska skjutvapen med löstagbara magasin – höjs från 18 till 21 år.

Chockade invånare i Half Moon Bay vid platsen för en av de två skjutningarna i samhället.

”Missnöjd anställd”

Den senaste masskjutningen inträffade på måndagen i Half Moon Bay i Kalifornien. Gärningsmannen dödade först fyra personer på ett lantbruk och sedan tre personer på ett annat lantbruk i samhället. Ytterligare en person skadades allvarligt.

Den misstänkte, en 67-årig man, har enligt myndigheterna gripits. Han uppges ha arbetat på en av brottsplatserna och beskrivs som en ”missnöjd anställd”.

Kopplingen mellan de två brottsplatserna är ännu oklar. Men ett antal av de inblandade, däribland skytten, rapporteras ha asiatisk härkomst.

Det stärker parallellerna med helgens tragedi längre söderut, då elva personer dödades av en ensam gärningsman under ett kinesiskt nyårsfirande i Los Angeles-området.

Antal masskjutningar i USA 1–24 januari 2023.

”Tragedi på tragedi”

24 dagar in på det nya året har 39 masskjutningar – det vill säga en skjutning med minst fyra skottskadade eller döda – inträffat i USA.

Skjutningen i Half Moon Bay skedde mindre än två dygn efter att en 72-årig man skjutit ned ett större antal människor, varav elva miste livet, vid en dansstudio i Monterey Park nära Los Angeles. Även där slog gärningsmannen till mot sin tidigare arbetsplats.

72-åringen tog sitt eget liv när polisen omringat honom.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom skriver på Twitter att han var på sjukhuset för att hälsa på överlevande från massmordet i dansstudion när han fick kännedom om dådet i Half Moon Bay.

”Tragedi på tragedi”, twittrar guvernören.

USA:s president Joe Biden