Riksåklagaren vill att Jeanettes sambo döms för mord

Publicerad 2023-04-26

När 61-åriga Jeanette hittades död var hennes kropp täckt av skador – men när hovrätten avkunnade sin dom dömdes sambon enbart för synnerligen grov misshandel.

Nu överklagar riksåklagaren domen till Högsta domstolen – och tycker att sambon ska dömas för mord istället.

– Vi tycker det är absurt. Han har gjort allt som är tillräckligt för att hon ska dö. Han har misshandlat henne grovt och lämnat henne utan att tillkalla på hjälp. Vi vill att HD ska pröva detta, vi har inte sett att man gjort det tidigare, säger My Hedström, byråchef hos Riksåklagaren.

Riksåklagarens beslut kom en dag innan hovrättsdomen i Jeanette-fallet vinner laga kraft – och beslutet är ovanligt.

För få fall överklagas till Högsta domstolen, de måste kunna bli prejudicerande, det vill säga vägledande för framtida domar. Senast som Riksåklagaren överklagade en dom till Högsta domstolen var i samband med den omtalade snippa-domen.

Och vad gäller Jeanettedomen anser Riksåklagaren att ärendet bör prövas av högsta instans och att sambon där bör dömas för mord till livstids fängelse. I överklagandet framgår det att riksåklagaren anser att sambon hade uppsåt att Jeanette skulle dö av hans våld.

– Jag vill att Högsta domstolen ska ge vägledning i hur begreppet orsakar ska bedömas inom straffrättens område. Enligt min uppfattning kan begreppet tolkas vidare än vad hovrätten gör i den här domen och vad domstolar i allmänhet gör. Vad jag vet har någon sådan diskussion inte förts inom straffrätten, i vart fall inte i någon större utsträckning, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Det stora leendet och det smittande skrattet var två kännetecken hos Jeanette som de flesta minns.

”Vågar knappt hoppas längre”

My Hedström, byråchef hos Riksåklagaren, utvecklar:

– Domstolarna har gjort det till en bevisfråga och bara gått på vad rättsläkaren inte kunnat utesluta. Rättsläkarens mest troliga scenario är ju att kvinnan dött av skadorna på hjärnan. Sedan hade hon det här ämnet i kroppen som i vissa studier kan visa sig vara dödlig. Men de facto så levde kvinnan under hela förloppet. Så han har inte misshandlat en person som var död, utan en levande person.

Rättsläkaren har konstaterat att sambon lämnade Jeanette naken och svårt skadad på badrumsgolvet och att hon levde upp till en halvtimme efter misshandeln.

– Även om det skulle godtas att det inte kan uteslutas att hon, efter att det att misshandeln från hans sida avslutats, rent faktiskt dog till följd av förgiftning, måste han ändå till följd av misshandeln anses ha orsakat hennes död, säger My Hedström.

En övervakningskamera fångade Jeanette och sambon några timmar innan hon hittades död.

En av Jeanettes döttrar, som de senaste månaderna svävat mellan hopp och förtvivlan efter alla rättsliga turer, säger att hon knappt vågar tro det är sant.

– Jag är så ställd, och jag vågar knappt hoppas längre. Men jag är så tacksam för att fler vill kämpa för mamma, för kvinnors rätt, säger dottern Nathalie.

Hittades med svåra skador

Bakgrunden är denna: Den 9 juli 2022 hittades 61-åriga Jeanette död på sitt badrumsgolv i en villa utanför Hudiksvall. Hon hade gamla och nya skador över så gott som hela sin kropp.

Förutom brutet näsben, tio trasiga revben och skador på mjälten hade hon även skallskador så allvarliga att de troligtvis lett till hennes död.

Hennes sambo greps på plats misstänkt för mordet – något han sedan åtalades för.

Utredningen kunde även visa hur sambon utsatt Jeanette för våld tidigare under deras relation. Han hade stått på hennes hals. Gett henne blåtiror och benbrott.

En del av våldet hade bevittnats av personer i deras närhet.

Jeanette hade även börjat berätta för vänner och anhöriga vad hon var med om.

Men hon var rädd för att bryta upp med sambon.

”Om jag lämnar honom kommer han döda mig”, sa hon till en väninna.

”Kunde inte dömas för mord”

Men när tingsrätten befann hennes sambo skyldig till mord och dömde honom till livstids fängelse gjorde hovrätten en annan bedömning.

Även om de precis som tingsrätten slog fast att det är sambon som orsakade Jeanettes skador fanns det ändå grund för tvivel i rättsläkarens rapport, att det inte helt går att utesluta att Jeanette dog till följd av en läkemedelsförgiftning. Och påföljden ändrades från livstids fängelse för mord till sju års fängelse för synnerligen grov misshandel.

– Vi bedömde att utredningen lämnade utrymme för att döden i stället hade orsakats av läkemedelsförgiftning och att det därför fanns ett rimligt tvivel om att dödsorsaken var den som åklagaren påstått. Mannen kunde redan av den anledningen inte dömas för mord eller grovt vållande till annans död, sa ett av hovrättsråden till Aftonbladet då.

Domslutet har lett till flera manifestationer anordnats. Dels för att hedra Jeanette men även för att uppmärksamma kvinnor som enligt anordnarna sviks av rättssystemet.

Ungefär 50 procent av de ärenden som skickas vidare från Riksåklagaren tas upp av Högsta domstolen.

Manifestation mot det sänkta straffet i Hudiksvall.