Varning för getingsommar

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2007-06-25

"Den milda vintern gör att fler drottningar överlever"

Sommar, sol – och getingsäsong.

På flera håll i landet är getingplågan redan ett faktum.

Och vi har den milda vintern att tacka för det.

Det kan bli en riktig getingsommar om man ska tro Anticimex experter. I bland annat Piteå och Umeå rapporteras hög geting-aktivitet. Även i Eskilstuna är det ovanligt många personer som har rapporterats vara störda av getingar i år.

– Den milda vintern kan bidra till att fler getingdrottningar överlever och bildar nya samhällen kommande år, säger Jan Jungerstam som är biolog på Anticimex.

Boet byggs ut

Den som brukar besväras av getingar hemma bör vara observant. Från början är getingboet inte större än en pingisboll, men det växer snabbt och getinghonan lägger ägg i det.

– Om en getinghona bygger bo så gäller det att snabbt ta bort det. Om det får vara kvar, kommer det innehålla stora mängder getingar, säger Jan Jungerstam.

Om man vill man ta bort ett getingbo, så är det viktigt att ta bort alla rester av det.

– Det innehåller nämligen doftämnen som kan locka till sig andra skadeinsekter som malfjärlar och pälsängrar. Framför allt är det viktigt om getingboet är på vinden.

Jan Jungerstam varnar dock för att ta ner alltför stora getinbon själv, eftersom det är förknippat med fara.

– Man ska veta om man är allergisk eller överkänslig mot getingens gift. Dessutom måste man tänka på att det kan vara getingar utanför boet som kommer tillbaka och attackerar under tiden man tar ner det.

Han tipsar om att det är bäst att vänta till kvällen.

— Då brukar de hålla sig i boet. Men man ska ändå vara försiktig.

Äter kött

Många tycker att det är obehagligt att getingarna ofta kommer när man sitter på en uteservering och avnjuter en god måltid. Men det finns en naturlig förklaring till att getingarna surrar runt våra huvuden.

– Getingarna äter en hel del insekter men också söta saker i naturen. Sedan kan de även komma till oss människor och äta av vår mat. De tycker exempelvis om kött och då kan det blir problem om man grillar, eftersom doften lockar dit dem, konstaterar Jan Jungerstam.

När man har ätit klart, kan man med fördel ta bort tallriken så att doften av matresterna inte lockar dit hungriga getingar.

Hur lång är getingsäsongen?

– Först mot slutet av sommaren faller getingsamhällena samman. Då blir getingarna dåsiga och inte lika aktiva.

Dessvärre kan getingarna då vara värre än vanligt.

– En del upplever det som otäckt när getingarna inte ger sig av. Och om det dessutom blir varmt måste getingarna hitta vatten och då kan de upplevas som aggressiva.

Inte bara av ondo

Själv är Jan Jungerstam fascinerad av getingarna – som faktiskt inte bara är otäcka.

– De är nyttoinsekter som pollinerar växter och därför fyller de en stor och viktig funktion.

Men vad är så fascinerande med getingar?

– Det getingsamhälle man ser på somrarna är skapat från grunden av en enda befruktad hona som övervintrat och vaknat till liv på våren. Hon bygger samhället och lägger de första äggen. Sen producerar hon getingar hela tiden som utvecklas, blir klara och tar hand om ruljansen. De hämtar då mat, matar larverna, bygger ut boet försvarar det.

Följ ämnen i artikeln