Två döda efter misstänkt matförgiftning

Uppdaterad 2015-05-05 | Publicerad 2015-05-04

LJUNGBY. Två personer dog och ett drygt 70-tal blev svårt magsjuka.

– Det var det värsta jag varit med om, säger Hjalmar, 84.

– Det kom som en smäll i magen, jag hann inte reagera. Jag sket rätt ut.

Allt tyder på att en hallondessert orsakade sjukan i Ljungby.

Svår diarré ock kräkningar drabbade 65 personer på äldreboenden i Ljungby i lördags kväll. Ett tiotal i personalen drabbades också. I söndags var antalet sjuka uppe i över 70 personer.

I fredags åt 500 personer lunch på tre olika äldreboenden i Ljungby. Kyckling till huvudrätt och hallonparfait till dessert. Maten hade tillagats i storköket på Brunnsgården.

– Vi förstod att det inte var vanlig influensa där man smittar varandra, säger Rosa Morales, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

– Då brukar det vara en smittspridning som pågår en tid. Här blev alla sjuka samtidigt, i tre helt skilda boenden. Det enda sambandet var maten. Vi fick kalla in extra personal för att ta hand om de sjuka.

Ett tiotal av de drabbade var så allvarligt sjuka att de fick behandlas med dropp.

Två personer, en man och en kvinna, dog efter att ha ätit hallonparfaiten i fredags.

– Vi kan ju inte säga säkert att de dog av smittan, säger Rosa Morales.

– Båda var över 85 år och multisjuka. Men de hade ätit och blivit smittade av desserten.

Misstänkte kycklingen

Kostchefen i Ljungby, Mariana Axelsson, säger:

– Vi misstänkte först kycklingen.

– Men senare gick misstankarna över till desserten. De som inte ätit den blev inte sjuka. Och det finns en historik när det gäller frysta hallon och smitta.

De hallon som användes kom från Serbien.

– Det visade sig också att hallonen inte hettats upp, vilket vi absolut borde ha gjort innan de användes i parfaiten. Men på förpackningen står att man bör göra detta, inte att man ska göra det. Det som hänt är en kombination av smittade bär, otydlig information och otydliga rutiner. Vi kommer omedelbart att ändra på detta för att inte något liknande ska inträffa, säger Mariana Axelsson.

Gör om matsedeln

På matseden står att ni ska hallonsoppa som dessert nu på fredag. Bären kommer alltså att hettas upp innan de blir soppa?

– Det blir ingen hallonsoppa. Vi gör om matsedeln, säger Mariana Axelsson.

Ingrid, 76, åt inte upp hela sin dessert. Hon säger:

– Det räddade mig nog, tror jag. Jag har inte haft några problem. Däremot är det flera på min avdelning som drabbats. Så det är inte särskilt trevligt däruppe nu. Jag föredrar att sitta här nere i foajén istället.