Kastade granat mot polisbuss – tre gripna

Publicerad 2015-10-13

”Sa tidigt att de eller den som hade gjort det här hade begått ett stort misstag”

I en gryningsräd har tre män gripits misstänkta för handgranatsattacken mot en polisbuss i Tumba.

Männen misstänks för mordförsök – och motivet till attacken ska ha varit hat mot polisen.

– Det är riktat mot polisen som myndighet, säger åklagaren Stefan Creutz.

Tidigt i morse slog lokalpolisen i Botkyrka, Stockholmspiketen och nationella insatsstyrkan till med en stor insats.
Tre män greps i sina bostäder misstänkta för inblandning i granatattacken mot en polisbuss i Tumba i augusti. Männen ska ha figurerat i utredningen en längre tid.

Två av de gripna männen, en 18-åring och en 23-åring, är på sannolika skäl misstänkta för mordförsök. Den tredje mannen är 33 år gammal och misstänks för anstiftan till mordförsök.

– Vi sa tidigt att de eller den som hade gjort det här hade begått ett stort misstag. Vi sa också att vi skulle hitta den eller de som gjort det här och vi är nu säkra på att vi har lyckats, säger kommenderingschef Palle Nilsson i en kommentar.

105 hål i fordonet

Det var fredagen den 21 augusti som en skarp handgranat kastades mot en polisbuss i Tumba, söder om Stockholm. I bussen satt fyra poliser. Fordonet hade ett förstärkt skalskydd, och poliserna klarade sig utan skador.

– Det blev 105 hål i bilen. Det var en förstärkt bil, som tillhör tunnelbanepolisen. Annars skulle det ha gått mycket värre, sa en källa till Aftonbladet.

Enligt åklagaren Stefan Creutz var det om en militär handgranat som tillverkats i utlandet som kastades mot polisbussen.

Motivet var enligt honom hat mot polisen.

– Vi jobbar utifrån en motivbild som finns i bakgrunden och min uppfattning är att det är riktat mot polisen som myndighet. Inte mot en enskild polis utan mot polisen i största allmänhet, säger Stefan Creutz.

”Samhället är brottsoffer”

En omfattande jakt på de som kastade granaten har föregått morgonens gripanden.
Under utredningen har polisen genomfört 160 förhör och andra åtgärder.

– Vi är helt trygga med att vi klarat upp ett mycket allvarligt brott där hela samhället är ett brottsoffer. Vi sa från första stund att vi inte skulle backa. Det har vi inte heller gjort, inte ett ögonblick. Nu är det dags att låta rättsväsendet bedöma brottet, säger polisområdeschef Carolina Paasikivi i en kommentar.

Följ ämnen i artikeln