Rikspolischefen om massövergreppslarm

Publicerad 2016-01-11

SÄLEN. Killgäng ska ha ofredat tjejer under en ungdomsfestival – vilket uppges ha tystats ner av polisen.

Rikspolischefen Dan Eliasson lovar nu att anklagelserna grundligt ska utredas.

– Svensk polis ska vara helt neutral i förhållande till det politiska systemet, säger han till Aftonbladet.

Offer har berättat för Aftonbladet om hur de blivit sextrakasserade i publikhavet under festivalen We are Sthlm.

– Killarna var väldigt närgångna. De tog oss på rumpan och brösten och överallt, har 17-åriga Fanny sagt till Aftonbladet.

Men inte förrän polisen anklagats för att ha tysta ner övergreppen har händelsen hamnat i fokus, efter DN:s avslöjande.

Ska undersökas

Vad exakt som skett vid polisens informationshantering ska nu undersökas, enligt rikspolischefen Dan Eliasson.

– Alla brott med sexuella förtecken är naturligtvis utomordentligt allvarliga, och skulle det på något sätt visa att vi har fallerat och inte varit tydliga och inte pratat klarspråk om de här frågorna så tycker jag att det är beklagligt. Vi ska utreda vad som har hänt och gå till botten med det här, säger Eliasson till Aftonbladet.

Enligt rikspolischefen kommer internutredare att kopplas in för att säkra att det blir en oberoende granskning.

Han menar att polisen inte kan förhålla sig till politik när man avgör vilken information som lämnas till allmänheten.

Ska hålla sig till lagen

– Det går inte att tänka så som rättsvårdande mydnighet. Vi måste hålla oss till rådande lagstiftning och ge, som vi säger i våra interna riktlinjer, saklig information satt i sitt sammanhang. Det är vår inriktning.

Hur ska svenska folket i framtiden kunna lita på att polisen berättar vad som hänt?

– Vi har över hundra års historia där vi berättat vad som hänt. Jag tror att vi också här i stor utsträckning har berättat vad som hänt, men sen finns det uppgifter om att någon skulle tagit ovidkommande hänsyn, och det måste vi gå till botten med.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) välkomnar att rikspolischefen tänker utreda händelserna, skriver TT.

– Det är naturligtvis oacceptabelt om man förtiger information från polisens sida. VI ska gå till botten med det här och kartlägga vad som faktiskt har hänt, säger Ygeman till TT.

Han har inte tidigare märkt av att polis eller andra myndigheter avstått från att rapportera om den här typen av händelser som eventuellt kan vara politiskt obekväma.

– Nej, och så ska det naturligtvis inte vara. Man måste kunna lita på att polisen ger en korrekt bild. Jag har ju själv varit ute och diskuterat problematiken exempelvis kring de nordafrikanska gatubarnen och ser inte någon anledning att på något sätt ta någon annan hänsyn än det rent yrkesmässiga.

Polisfacket: ”Förvånad och besviken”

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att det är allvarligt om polisen tagit politisk hänsyn i den information man gått ut med.

– Det har ingenting med polisiär information att göra. Sedan är det viktigt att det här utreds och att man tar reda på vad det är som har hänt, varför, vem som gjort det och vad som ska göras så att det inte händer igen. Utredningen bör vara så oberoende som möjligt, säger hon.

Polisfackets ordförande känner inte till några liknande fall.

– Jag blir förvånad och mycket besviken om de skulle visa sig att det verkligen är så det gått till här. Det är oacceptabelt. Att det är känsligt att prata om vissa frågor tror jag speglar sig även i poliskåren och det har det varit i samhället i stort kan jag tycka, säger Nitz.

Hon betonar att information från polisen ska vara saklig, öppen och korrekt.

– Det är en förtroendefråga för oss. Därför är det så viktigt att det reds ut vad som hänt här.