Misstänkt MH370-del skickas till Australien

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:

Hittade metallbit på semestern Kan vara ledtråd till vad som hänt spökplanet

1 av 4 | Foto: AP

Ledtråden till vad som hänt MH370 kan ligga hemma hos en tonåring från Sydafrika.

Han hittade en metallbit på semestern och tog den med sig hem.

– Familjen har kontaktat Australiens transportsäkerhetsbyrå, säger en talesperson för myndigheten till AFP.

Sydafrikanske tonåringen Liam Lotter hittade i december en metallbit på stranden i Moçambique under semestern med föräldrarna. De menade att det antagligen bara var skräp från en båt.

Liam tänkte dock annat. Biten är omkring en meter lång och en halvmeter bred, har hål efter popnitar i sig och texten 676EB skrivet över sidan.

– Den var så vattenindränkt och mycket tung. Jag fick kämpa för att ta upp den, säger Liam till nyhetsbyrån AP.

Han var övertygad om att biten kom från ett flygplan och tog den med sig hem som en souvenir.

Polletten föll ner

Hemma i sydafrikanska Wartburg förvarades föremålet med familjens fiskeutrustning och glömdes nästan bort. Liams mamma försökte vid ett tillfälle att slänga metallbiten.

Men efter nyheten om ett misstänkt MH370-fynd tidigare i mars i just Moçambique förstod Liam och hans familj att metallbiten kan vara en viktig ledtråd i jakten på det försvunna planet. Man kontaktade därför de sydafrikanska myndigheterna.

– Myndigheten för civilflyg i Sydafrika har arrangerat för att ta hand om biten, som kommer att skickas till Australien eftersom de av Malaysia har getts uppdraget att identifiera misstänkta delar från planet, sa en talesperson för den sydafrikanska myndigheten under fredagen.

Specialister och experter

I dag har Australiens transportsäkerhetsbyrå bekräftat att man varit i kontakt med kollegorna i Sydafrika .

– De har försett oss med foton som vi undersöker, säger en talesperson för myndigheten.

När man fått delen skickat till sig kommer den att undersökas av specialister från både Australien och Malaysia, samt experter från flygplanstillverkaren Boeing.

MH370 försvann för nästan exakt två år sedan, 8 mars 2014, under en flygning mellan Kuala Lumpur och Beijing på vilken 239 passagerare och besättningsmedlemmar fanns ombord. Vad som hände är inte fastställt men utredare tror att planet kraschade i södra Indiska oceanen efter att ha flugit strömlöst i flera timmar.

Publicerad:

LÄS VIDARE