”MH370 landade på vattnet kontrollerat”

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 24

Någon styrde ner det försvunna MH370 i vattnet.

Det menar flyghaveri-experten Larry Vance som granskat bilder på delar av planet som hittats.

– Någon flög planet i slutet av flygningen, säger han i australiska 60 Minutes.

Över 4 000 kilometer från området i södra Indiska oceanen där man fortfarande söker efter det försvunna Malaysia Airways-planet MH370 spolades en en viktig pusselbit upp på en stenstrand – en vingklaff använts för att styra planet.

I den australiska upplagan av tv-programmet 60 Minutes förklarar flyghaveri-experten Larry Vance att han granskat bilder på klaffen och säger att de klart och tydligt visar att den var vinklad i ett läge som om planet styrts ned i vattnet.

– Någon flög planet ned i vattnet. Det finns ingen annan teori att jobba efter, säger Larry Vance i programmet.

”Bröts inte sönder”

Att man hittat så lite vrakdelar förklaras enligt Vance av att planet kan ha gjort en långsam och kontrollerad landning på vattenytan och att det därför inte brutits sönder i en stor mängd delar.

Vance teori får till viss del stöd av Peter Foley som är haveriutredare vid den australiska transportsäkerhetsbyrån.

– Det är möjligt att någon kontrollerade planet i slutet och vi letar aktivt efter bevis som skulle styrka den teorin, säger han i tv-programmet.

Motsäger spökplansteori

Den nya teorin går stick i stäv med de besked som gavs i en regeringsrapport skriven av den australiska transportsäkerhets-myndigheten som publicerades i slutet av förra året. I den slår utredare fast att MH370 blev ett strömlöst spökplan och att det fortsatte ut över Indiska oceanen för att sedan få slut på bränsle och singla ned mot vattenytan.

Simulerade MH370:s rutt

Även om planet kontrollerades in i slutet är det okänt vem som i så fall styrde. Men så sent som för en vecka sedan avslöjade New York Times dokument från den malaysiska polisens utredning som innehöll en FBI-analys av MH370:s pilot Zaharie Ahmad Shahs hårddiskar. Granskningen pekade på att piloten simulerade flygningar i Microsoft Flight Simulator X på sin hemdator. Mindre än en månad innan MH370 försvann simulerade han en flygning som till stora delar liknar den som planet tros ha tagit i verkligheten.

Redan i ett tidigt skede efter kraschen pekade vissa ut Zaharie Ahmad Shah för att han skulle ha orsakat en krasch. Men på årsdagen efter planets försvinnande avskrevs han som gärningsman i en rapport gjord av utredare.

Ett mysterium

I den pågående sökinsatsen letar fartygsbesättningar med specialsonder i ett 120 000 kvadratkilometer stort område. Man har dock mindre än 10 000 kvadratkilometer havsbotten kvar att söka av och arbetet tros kunna avslutas i slutet av 2016. Därefter kommer sökandet under vattenytan att avbrytas, har Malaysia, Australien och Kina tillsammans meddelat.

MH370 försvann 8 mars 2014 med 239 människor ombord. Delar från planet har hittats men vad som hände planet är fortfarande ett mysterium. Sökinsatsen i södra Indiska oceanen är den största i sitt slag i historien.

Publicerad:

LÄS VIDARE