Jonas Falk-rättegång avslutad: ”Räcker nu”
Uppdaterad 2025-06-11 13.48 | Publicerad 2025-06-10
Brandattentat, sprängningar och en hel adelsätt som varnades.
Åtalet mot ”Sveriges värsta brottsling” bygger på indicier. Och envishet.
– Stämningen mellan parterna är inte den bästa. Men det räcker nu, sa domaren slutligen.
Det är sista dagen på rättegången som pågått i över en månad i säkerhetssalen på Kungsholmen i Stockholm. Tre vakter i skyddsväst sitter bakom mannen som kallas Sveriges värsta brottsling.
– Åtalet består av indicier som tillsammans bildar en entydig bild, säger kammaråklagare Anna Stråth.
I november 2023 blev det känt att den dåvarande vd:n för börsbolaget Fastator, Joachim Kuylenstierna, och flera företagstoppar utsattes för hot och utpressning.
En hel adelsätt varnades efter att en sprängladdning gått av på Gärdet, hos en Kuylenstierna som inte ens är släkt med den tidigare börs-vd:n.
Fyra personer har dömts. Flera familjers liv har förstörts.
Fastators värde har störtdykt.
Åklagaren menar att Jonas Falk är den egentliga huvudmannen, tillsammans med sin moster. Kuylenstierna avlyssnades i Sveriges största narkotikamål genom tiderna, Playa, där duon också var huvudmisstänkta.
I bandningar beskriver han ett penningtvättsupplägg. Falks moster menar att hon investerat i det som sedermera blev Fastator, försökt få tillbaka pengarna, men sedan gett upp.
Det är dessa pengar, med ränta på ränta som misstänks ha krävts.
Mostern är åtalad för medhjälp till grov utpressning medan Falk misstänks för försök till grov upressning och grov mordbrand. Båda nekar till brott.
Men det konkreta beviset som knyter Jonas Falk till utpressningen är datorn där polisen slagit fast att det första hotbrevet skrivits.

Kompletterande uppgifter lyfts innan slutpläderingarna. Vid det aktuella datumet när det första hotbrevet skrevs ska Falk ha loggat in på sin mejl och sökt på barnkläder och cyklar. Bland annat.
Försvaret kontrar med att datorn då kopplade på hemnätverket. Medan Falk var på Medelhavet.
– Datorn har aldrig öppnats eller stängts när jag rest, säger Jonas Falk i säkerhetssalen.
Jonas Falk har låtit odla ett längre häktesskägg och sitter tillbakalutad i grå tröja och jeans. Han vänder sig om och ler när han ser sina släktingar och vänner samlade.
”Påhitt”
I sin slutplädering gör åklagaren en historisk exposé över den huvudmisstänktes liv och gärning.
– Jonas Falk har mycket hög kriminell status och våldskapital, är aktuell i pågående utredningar i narkotikamål i Spanien och har blivit väpnat fritagen tre gånger i Sverige, säger Stråth i sin slutplädering.
En av Falks släktingar som samlats på åhörarbänken lägger ansiktet i händerna och lutar sig fram.
– Lögn, säger han till en av de yngre killarna som också är på plats.
– Trots att han saknar inkomst har han ett mycket exklusivt leverne och umgås i kriminella kretsar, fortsätter åklagaren.
En av de sportklädda männen i dyra klockor släpper en snusprilla på golvet.
Den tysta protesten går obemärkt förbi.
– Ingen skulle författa ett meddelande på hans dator utan att han tillät det. Det är Falks pengar och han som har motiv för indrivning, säger åklagaren.
Åklagaren avslutar anförandet med att visa en bild på Alfons Åberg som vänder sig om och pekar på sin osynliga och påhittade vän Mållgan.
– Att pengarna skulle tillhöra ryssen, serben eller colombianen är påhitt, säger Stråth.
Försvaret kritiserar att bevisningen om datorns positionering presenterades så pass sent, vilket inte gett dem möjlighet att ta fram ett rimligt försvar. Åklagaren sparkar bakut.
– Det är direkt oförskämt att påstå, säger kammaråklagare Karolina Lindekrantz.
– Jag förstår att stämningen mellan parterna inte är den bästa, jag har respekt för detta. Men kan vi inte bara döma av det här nu. Jag tycker det räcker nu, säger rådman Fredrik Nydén.
Ett streck dras i förhandlingen. Åhörarna får lämna salen medan beslut tas om Falks begränsningar.
– Restriktionerna hävs, meddelar rådmannen avslutningsvis.