Taxichauffören misstänks ha mördats: ”Familjen är chockad”

Fem ungdomar nu misstänkta

Uppdaterad 2023-04-25 | Publicerad 2023-04-24

Taxichauffören hittades död i närheten av Hjälstavikens naturreservat i Enköpings kommun.

Taxichauffören hittades hängd en dryg vecka efter att han försvann.

Fyra tonåringar sitter häktade misstänkta för mord och en femte är nu misstänkt för övergrepp i rättssak.

Chauffören tros ha varit ute på en vanlig körning när han dödades.

– Familjen är i stor sorg och chockade över den unika situationen med att så unga personer är misstänkta för mordet, säger taxichaufförens målsägandebiträde Ebru Tok.

Ärendet började som en utredning kring en försvunnen person.

Den 24 mars i år gjorde en taxichaufför en körning och försvann sedan utan ett spår. När han slutade svara på anrop, och då hans anhöriga inte fick tag i honom, inleddes sökinsatser efter mannen.

En dryg vecka, under just en sådan sökinsats, hittades hans kropp i närheten av naturreservatet Hjälstaviken utanför Örsundsbro i Enköpings kommun.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha hängts.

En bit från fyndplatsen stod hans taxibil nästan gömd i en snödriva.

Fem ungdomar är nu misstänkta.

Tonåringar gripna

Fallet är mycket ovanligt – de häktade är alla unga – mellan 15–17 år gamla. Tre av dem är pojkar som är släkt med varandra.

Yngst av de häktade är en 15-årig flicka.

Alla ungdomarna nekar till brott.

Under helgen anhölls ytterligare en person, även det en person under 18 år, som är misstänkt för övergrepp i rättssak. Personen nekar till brott enligt sin försvarsadvokat.

– Vi misstänker att den personen har försökt påverka vittnen i det här ärendet, genom våld eller hot. Vi ser väldigt allvarligt på den typen av agerande. Vi lägger stora resurser på att förhindra det här, och att faktiskt lagföra den som gör så, säger kammaråklagare Moa Blomqvist.

Exakt när taxichauffören, som ska vara hemmahörande i Stockholm, mördades är ännu oklart. Brottstiden anges som den 24 mars till och med den 1 april i år.

”Arbetar brett”

Men enligt Aftonbladets uppgifter hade den nu döde taxichauffören den 24 mars mottagit en körning. Körningens destination var en parkeringsplats vid Hjälstaviken, nära den plats där han senare hittades död. Att han efter den körningen inte längre gick att få tag på gör att polisen enligt Aftonbladets uppgifter tror att han bragdes om livet redan den 24 mars.

Tidigt i utredningen riktades misstankarna mot de unga som nu sitter häktade. De anhölls i sin frånvaro den 6 april och kunde sedan gripas några dagar senare.

Kammaråklagare Moa Blomqvist vill inte bekräfta eller dementera om det var i sin yrkesroll som taxichauffören kom i kontakt med de nu misstänkta ungdomarna men ungdomarna och taxichauffören ska inte ha någon relation med varandra sedan tidigare.

– Jag svarar heller inte på om han blivit rånad i samband med händelsen. Förundersökningen bedrivs väldigt intensivt och vi arbetar väldigt brett.

Ebru Tok är målsägandebiträde för flera av taxichaufförens anhöriga.

”Stor sorg”

Taxichaufförens målsägandebiträde Ebru Tok säger till Aftonbladet:

– Familjen är i stor sorg och chockade över den unika situationen med att så unga personer är misstänkta för mordet. De hoppas att förundersökningen kommer att klargöra omständigheterna i målet. För närvarande vill de inte uttala sig något mer angående frågan, utan vill att polisen ska få utrymme att utreda mordet grundligt.

Kammaråklagare Moa Blomqvist kallar fallet för ovanligt då så pass unga personer sitter frihetsberövade.

– Vi utreder olika möjliga motivbilder. Vad har de här tonåringarna för koppling till varandra? Några av dem är släkt med varandra men inte alla, säger hon.

Uppsala tingsrätt.

Följ ämnen i artikeln