Sju personer döms till döden efter protester i Iran

Uppdaterad 2022-11-04 | Publicerad 2022-11-03

Regimen fortsätter att slå ner det folkliga upproret i Iran med brutalt våld.

Över tusen personer anklagas för brott mot landets islamistiska lagar.

Sju personer har dömts till döden, skriver CBS News.

Följ ämnen
Iran

Trots det grova våldet från regimens säkerhetsstyrkor fortsätter det folkliga upproret i Iran. Samtidigt börjar rättssystemets kvarnar mala. Över 1 000 personer anklagas för att ha begått brott i samband med protesterna.

En domstol har dömt sju personer till döden, rapporterar CBS News. Rättegången varade i tio minuter och genomfördes utan försvarsadvokater.

Sex av personerna är Mohammad Ghobadlou, Saeed Shirazi, Saman Seyedi, Mohammad Boroghani, Mohsen Rezazadeh och Abolfazl Mehri Hossein Hajilou, uppger AP och Center for Human Rights in Iran med hänvisning till den iranska nyhetsbyrån Mizan.

22-årige Mohammad Ghobadlou döms för ”korruption på jorden” som är en form av högmålsbrott som regelmässigt används mot politiska motståndare till regimen.

– Den första dagen i rätten dömdes han till döden. Är det islamsk rättvisa? I vilken domstol utfärdas en dödsdom på den första dagen? De vill också verkställa straffet lika snabbt. Snälla hjälp oss innan det är för sent, säger 22-åringens mamma i ett klipp på sociala medier som bland annat Reuters har publicerat.

 

Här är extrema duon folket protesterar mot

 

Uppgifter på sociala medier gör gällande att även en åttonde person dömts till döden.

Protester i Teheran.

Uppmaningen: Lämna landet

Protesterna i landet tändes efter att 22-åriga Mahsa Jina Amini dog efter att ha blivit gripen av moralpolisen. Sedan dess har minst 277 personer dött, däribland 40 barn, enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights.

På torsdagen kom uppgifter om att en 18-åring dödats i av regimens säkerhetsstyrkor i samband med protester i nordvästra Iran, skriver France24.

Samma dag har Tyskland har gått ut med en resevarning och uppmanar alla tyska medborgare som befinner sig i Iran att lämna landet. Det tyska utrikesdepartementet varnar för risken att bli godtyckligt gripen, förhörd och dömd till långa fängelsestraff. Att gilla ett inlägg på sociala medier kan räcka för att anklagas för ”spionage” eller ”terrorism” och hamna bakom galler.

Sverige avråder sedan 23 juni från alla resor till Iran. Utrikesdepartementet skriver att landets rättssystem är byggt på sharialagar och varken är rättssäkert eller oberoende.

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei.

”Häxjakt” på journalister

Oro finns också för de två kvinnliga journalisterna Niloufar Hamedi and Elahe Mohammadi som rapporterade om Mahsa Jina Aminis död, skriver AP.

Niloufar Hamedi, som arbetar för tidningen Shargh, tog sig till sjukhuset i Teheran där den unga kvinnan låg i koma i tre dagar innan hon dog. Där tog Hamedi en bild på den sörjande familjen.

Elahe Mohammadi bevakade begravningen av Amini i hennes hemstad Saqez för tidningen Ham Mihan.

Nu sitter båda kvinnorna frihetsberövade i fängelset Evin i Teheran. Journalisterna anklagas för att vara utländska agenter. Regimen hävdar att de hetsat mot Aminis familj och fabricerat fientliga nyheter för utländsk press, skriver AP.

 

Tre experter: Då kan det bli en ”iransk vår”

 

Organisationen Committee to Protect Journalists uttrycker djup oro över situationen och befarar att journalisterna kan dömas till hårda straff – i värsta fall döden.

– Den här häxjakten är ett fegt försök av den islamska republiken att fästa sina misslyckanden på två kvinnliga journalister, för att avleda erfarenheten från den repression som fött landets organiska och snabbt växande proteströrelse, säger organisationens chef Hadi Ghaemi i ett uttalande.

Poliser i Iran.