Artilleri till Ukraina om M och KD får regera

Niklas Svahn/TT

Lars Larsson/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2022-09-26

Moderaterna och Kristdemokraterna signalerar att mer avancerade vapen kommer att skickas till Ukraina om man får bilda regering.

Det handlar inte minst om artillerisystemet Archer och robot 70.

– Det är militära förmågor som Ukraina efterfrågar och som skulle vara viktiga på slagfältet, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson som också har varit ordförande i riksdagens försvarsutskott den senaste mandatperioden,

– Det finns en förväntan nu i ljuset av den ryska eskaleringen att vi gör ännu mer för att stödja Ukraina.

TT: Så det kommer att komma ett sådant beslut från en ny regering?

– Det ligger i linje med vad vi har sagt tidigare. Vi kommer förstås att ta del av Försvarsmaktens underlag också men vi har påtalat det som viktigt att vi lämnar ett större stöd, det ligger i vårt eget intresse också, säger Jonson.

Försvaret svarar

Om en månad, den 25 oktober, ska Försvarsmakten och Försvarets materielverk svara på ett uppdrag de fick av den avgående regeringen för några veckor sedan. Myndigheterna ska ge sin bedömning av hur stödet till Ukraina kan se ut på både kort och lång sikt.

Försvarsutskottet fick under måndagsförmiddagen en lägesuppdatering från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) om utvecklingen i Ukraina.

Efter mötet konstaterar Pål Jonson att Ukraina behöver mer stöd i form av vapensystem.

– Vi har under en längre tid påtalat vikten av att Sverige likt andra länder i vårt närområde bidrar med kvalificerade vapensystem, säger han.

Specifikt nämns artilleripjäsen Archer och robot 70. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna var före valet överens om att Ukraina har större behov av sådan materiel än Sverige. Det kan inte bara handla om sådant som Sverige kan avvara, enligt Jonson.

Men en ny regering dröjer ännu en tid, oklart hur länge.

Förhandlingarna om regeringsmakten fortsätter mellan M, KD, L och SD.

Allvarligt läge

Jonson beskriver vidare det säkerhetspolitiska läget som allvarligt och att Ryssland eskalerat situationen genom att mobilisera 300 000 personer till kriget.

Mikael Oscarsson, KD:s försvarspolitiske talesperson, säger att Must informerat om att Ryssland lidit stora förluster. Omkring 45 procent av de inledande 180 000 man som sänts till kriget har ”gått under”.

Han tycker också att Sverige ska skicka Archerpjäser och robot 70 till Ukraina.

– De gör bättre nytta där än i våra förråd.