Rekordmånga mönstrar i år

Publicerad 2023-03-25

I år ska närmare 25 000 ungdomar mönstra.

Aftonbladet har tagit reda på vad som väntar 2005:orna hos Plikt- och prövningsverket.

– Det var mycket svårare att mönstra än vad jag hade tänkt mig, säger Ebba Årehed från Stockholm.

I år är det dags för kullen född 2005 att mönstra.

Och i det osäkra världsläget har rekordmånga kallats till test.

En av dem är Ebba Årehed från Stockholm som precis fått besked om att hon klarat mönstringen och kommer få rycka in i värnplikten i september.

– Jag var lite nervös inför mönstringen, men nu är jag jätteglad över att jag gjorde det. Det var så himla kul att testa mig själv fysiskt och psykiskt, säger hon.

Ebba Årehed från Stockholm ska göra värnplikten i höst.

”Kraften tog slut i benen”

De 24 398 tjejerna och killarna som i år kallats till mönstringen prövas genom olika tester i teori, styrka, kondition och hälsa.

– Jag tycker att det var roligast att göra styrketestet. Och det svåraste var konditionstestet. Det var genuint jättejobbigt att cykla och kraften tog slut i benen. Helt ärligt var det var mycket svårare att mönstra än vad jag hade tänkt mig, säger Ebba Årehed.

Mönstringen är utformad på ett sådant sätt att den som blivit underkänd på ett test inte får gå vidare till nästa test. I stället får man packa ihop sina saker och åka hem.

Men de som lyckas ta sig igenom alla testen får i slutet av mönstringen träffa en inskrivningshandläggare – som berättar var man skulle passa bäst i värnplikten utifrån testresultatet.

– Det var mycket svårare att mönstra än vad jag hade tänkt mig. Men när jag fick mitt resultat blev jag jätteglad. Inskrivaren berättade att jag kommer att placeras i Boden I19 som pansarskyttegruppbefäl, säger Ebba Årehed.

Vad innebär det?

– Det vet jag inte riktigt än. Jag får helt enkelt se när jag kommer till Boden. Men det känns riktigt bra, spännande och utmanande.

Fler killar än tjejer klarar testerna

Ungdomarna som kallas till mönstring kommer från alla delar av Sverige. Men de behöver inte ta ta sig hela vägen till Stockholm för att få göra testen – Plikt- och prövningsverket har kontor i Göteborg och Malmö också.

Av dem som kallas är ungefär 70 procent killar och 30 procent tjejer. Sedan är det ungefär 80 procent killar och 20 procent tjejer som kallas till värnplikt.

– Det är bara omkring en av tre och en halv som mönstrar som faktiskt klarar alla testerna och får rycka in i värnpliktsutbildningen. Det är såklart ganska tuffa, men väldigt roliga tester, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef vid myndigheten.

Inför mönstringen uppmanas de kallade att träna styrka och kondition – framför allt genom att göra marklyft och cykla.

Är det svårare att mönstra nu jämfört med 30 år sedan?

– Det är nog lite hårdare krav på fysiken i dag jämfört med förr, säger Marinette Nyh Radebo.

– Sen är det ju annat som är annorlunda nu. För 30 år sedan fick tjejer inte göra mönstring. De kunde fortfarande göra en ansökan, men då fick de hoppa av om de ville. Så det var inte riktigt lika jämställt som det har varit sedan tjejer också började kallas 2017.

Svårt att veta om någon fejkar

Rickard Wilhelmsson arbetar som inskrivningshandläggare. Han är en av dem som efter testerna får besluta var den mönstrande ska placeras.

Det gör han utifrån de cirka 200 befattningar som finns – allt ifrån flygmekaniker till kock, skyttesoldat eller stridvagnsförare.

Varför är det rekordmånga som ska mönstra i år? Har det med Sveriges Natoansökan eller kriget i Ukraina att göra?

– Nej. Att Sverige ska rusta upp försvaret är på beslut av regeringen sedan flera år tillbaka. Så kommande åren kommer fler och fler att kallas till mönstring.

Rickard Wilhelmsson säger att de flesta som mönstrar ser fram emot att göra värnplikt. Och att tillräckligt många klarar testerna i dag– vilket gör att de som verkligen inte vill göra värnplikt ofta inte behöver göra det.

Men det finns fortfarande en risk att personer ljuger i sitt mönstringsunderlag eller fejkar sina tester.

– Det är svårt att avgöra när folk fejkar. Men vid fall där vi misstänker att något inte stämmer så öppnar vi upp en utredning, vilket i värsta fall kan leda till åtal, säger han.

För dem som är nervösa inför att inte klara mönstringen kommer Rickard Wilhelmsson med lugnande besked.

– Mönstringsvärdena är bara låsta i 1,5 år. Sen får man komma tillbaka och mönstra igen om man vill och gör en så kallad egen ansökan. Det välkomnar vi.

Rekryterar inte vegetarianer eller veganer

Under 2024–2025 kommer omkring 7 000 unga klara mönstringen och genomföra grundutbildningen för värnplikt. Det innebär att de skickas iväg till olika delar av Sverige under mellan nio och femton månader.

En utbildning som Rickard Wilhelmsson själv gått.

Berätta, hur tufft är det att göra värnplikt? Måste man göra givakt flera gånger om dagen och byta namn till en siffra eller färg?

– Det är klart att det är tufft men det är väldigt lärorikt. Du kan få heta ditt efternamn. Just med givakt är det en standardgrej som vi genomför de tre första månaderna. Det handlar om att man ska lära sig att gå, stå och vara på rätt sätt.

Personligen är jag inte så förtjust i bönor, ärtsoppa eller kött. Tvingas man äta det under utbildningen?

– Det finns specialkost för de som behöver. Dock kallas inte de som har allergier eller speciella matpreferenser till mönstring. Så om man exempelvis är vegan eller vegetarian kommer man inte att kallas.

Varför inte det?

– Om man är ute på fältet och tjänstgör måste man vara beredd på att äta allt och inte vara beroende av till exempel mediciner. Vi måste värva personer som är beredda på att kunna göra det.

Följ ämnen i artikeln