Theresa May bildar regering med abortmotståndare

Publicerad 2017-06-10

Premiärministern Theresa Mays beslut att bilda regering med nordirländska DUP oroar många britter.

Det är ett djupt konservativt parti som är för ­brexit men motståndare till aborter och samkönade äktenskap.

–  På Twitter är folk helt förfärade och försöker ­förtvivlat förstå vad DUP är för något, säger Lena Karlsson på Utrikes­politiska institutet.

DUP, Demokratiska unionspartiet, är både emot samkönade äktenskap och aborter. Därför, och på grund av partiets historia, beskrivs det som en svår samarbetspartner för Theresa May och hennes Tories.

Lena Karlsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet, följer särskilt utvecklingen på de brittiska öarna.

–  DUP har sina rötter i en väldigt socialt konservativ miljö men samtidigt med en viss flirt med våldsrörelser – även om det är lite oklart hur banden såg ut, säger hon.

Ovanliga värderingar

Under Ian Paisleys ledning, från tidigt 1970-tal, var DUP en nyckelaktör i den blodiga konflikten på Nordirland. Enligt Lena Karlsson var DUP det parti som hela tiden motsatte sig en fredsupp­görelse med Sinn Fein och IRA – innan ett freds­avtal slöts 1998.

I går utryckte många ­britter en oro över att May beslutat sig för att samar­beta med DUP. Partiet står enligt Lena Karlsson för värderingar som är ovanliga i resten av landet. Få utanför Nord­irland har särskilt bra koll på DUP. Det beror på att få ­britter är särskilt intresserade av, eller insatta i, vad som pågår där, menar hon.

–  Tittar man på Twitter är folk helt förfärade. Nu sitter britter som förtvivlat försöker förstå vad DUP är för ­något, säger hon.

”Har försvagats”

DUP är för ett brittiskt EU-utträde men partiledaren Arlene Foster vill ha en ­mjukare brexit än Theresa May. Inte minst vill DUP ha en viss rörlighet till närmaste grannen Irland.

Brexitförhandlingarna ska inledas om tio dagar. Hur ser läget ut inför det?

–  Vad Theresa May än ­säger så har hennes position försvagats. EU har lyckats hålla en mer gemensam ­linje mot Storbritannien än hon förväntat sig. Jag tror att EU blir en svår förhandlingspart, ­säger Lena Karlsson.

Det har redan spekulerats om ytter­ligare nyval i Storbritannien – och att det ­innan dess blir ett nytt ­partiledarval inom ­Tories, enligt Lena Karlsson. 

–  Vad jag förstår har inte samtalet med DUP inletts ordentligt heller. Det är en jätteknivig situation. 

Med brittiska mått mätt – hur djup är krisen?

–  Det är länge sedan det såg ut så här. Man får gå ­tillbaka till 1970-talet för att hitta en så pass kaotisk situation som det är just nu, ­säger Lena Karlsson.