Kommunens varning: ta inga sälfies med den här sötnosen

”Otäck bakterieflora”

Publicerad 2019-04-12

Centrala Norrköping har fått en ny invånare – en liten sälkut.

Nu går kommunen ut och varnar för det charmiga nytillskottet.

– Den kan bitas och har en otäck bakterieflora, säger Simon Karlsson, kommunlimnolog.

Sälungen dök upp för en vecka sedan och slog sig då till ro i Strömparken, mitt i innerstan. Förvånade Norrköpingsbor kontaktade kommunen som nu går ut med en varning för att gå för nära den storögda kuten.

– Den har inte varit aggressiv, mig veterligen, utan vi har mest fått rapporter om att den är där. Men det är trots allt ett vilt djur som kan bete sig oförutsägbart, så vi har gått ut med en varning att folk ska hålla sina hundar kopplade, säger Simon Karlsson, limnolog vid Norrköpings kommun.

Den här tiden på året är tuff för de unga gråsälarna. Dels blir de bortstötta av sina mammor, dels byter de päls. Under pälsbytet har kutarna en begränsad förmåga att hålla sig i vattnet.

– Den gamla pälsen är bara delvis vattenavstötande, så de kan bara vara i vattnet korta stunder för att inte frysa, säger Simon Karlsson.

Övergivna av sina mammor tvingas sälungarna hitta mat på egen hand. Men det har inte varit något problem för Norrköpings lilla kut.

– Nej, vi har sett den fiska och fånga bland annat nors, så det är inga konstigheter. Det vi kollar är att den uppvisar ett normalt beteende och det gör den, säger Simon Karlsson.

Det är andra året i rad som Norrköping får finbesök från havet.

– I fjol hade vi också en kut, på exakt samma ställe. Men då spärrade vi delvis av parken eftersom folk försökte ta selfies. I år har vi inte haft några problem, vi har bara fått positiva reaktioner så den får ta sig tillbaka till vattnet på egen hand, säger Simon Karlsson.

Följ ämnen i artikeln