Sri Lankas regering: Terrorn var hämnd för Christchurch

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Påskdagens blodiga terrordåd var en hämnd för terrordådet mot moskéer i Christchurch, enligt den preliminära utredningen.

Sri Lankas regering har pekat ut en lokal terrorgrupp – men med internationella förgreningar.

Nu har IS sagt sig ligga bakom dådet, uppger Reuters.

Tre kyrkor och tre femstjärniga hotell i Sri Lanka utsattes på påskdagen för självmordsattentat.

359 människor dödades och runt 500 skadades, flera av dem livshotande, enligt de senaste uppgifterna på onsdagsmorgonen.

Samma dag skedde ytterligare två explosioner, och det har kommit flera larm om outlösta bomber och detonatorer till bomber.

”Vedergällning för attack mot muslimer”

Den inledande utredningen visar att dådet var en hämnd för terrorattacken i nyzeeländska Christchurch, enligt regeringen i Sri Lanka.

– De preliminära utredningarna har visat att det som hände i Sri Lanka var vedergällning för attacken mot muslimer i Christchurch, säger vice försvarsminister Ruwan Wijewardene i parlamentet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Gruppen National Thowheed Jamaath har pekats ut av myndigheter. Terrorgruppen tros ha fått hjälp av internationella nätverk. 40 personer har gripits misstänkta för inblandning. Majoriteten är lankeser men en person uppges vara syrisk medborgare.

Vid lunchtid på tisdagen gick terrorgruppen IS ut på sin nyhetsbyrå Amaq och påstod sig ligga bakom terrordådet, skriver Reuters.

Ville hämnas Drottninggatan

Australiern Brenton Tarrant har åtalats för attacken mot två moskéer i Christchurch den 15 mars. Åtalspunkterna är 50 mord och 39 mordförsök. Strax före attacken under fredagsbönen släppte 28-åringen ett manifest, där han bland annat hyllade högerextrema terroristen Anders Bering Breivik, samt Anton Lundin Pettersson som med hatbrottsmotiv mördade tre personer på Kronans skola i Trollhättan.

Brenton Tarrant skrev i sin tur att han ville hämnas islamistiska terrordåd i Europa, och att terrorattacken på Drottninggatan var en utlösande faktor för honom. Han hade skrivit 11-åriga dödsoffret Ebba Åkerlunds namn på sitt vapen.

1 av 12 | Foto: AP
Anhöriga begraver tre familjemedlemmar – alla dog av bomben i St Sebastian Church i Negombo i söndags.
Publicerad:

LÄS VIDARE