En klassisk galaklänning kostar minst 25 000 kronor

Frida Jonsvens klänningar syns ofta på Nobelfesten

Av: Nina Campioni

Publicerad:
Uppdaterad:

I Askungen möter hjältinnan sin gudmoder som genom en enkel rörelse med sitt trollspö förvandlar hennes kläder till en magisk prinsesslook.

I verkligheten kräver en sådan look timmar vid symaskinen och flera meter tyll.

1 av 2 | Foto: FRIDA JONSVENS
Annie Lööfs klänning på Nobelfesten förra året bestod av 14 meter spets och 30 meter tyll.

Haute couture-designern Frida Jonsvens har blivit en av Sveriges mest anlitade när det kommer till att fixa den där klänningen med stort K.

Kändisar och politiker står på kö för att bära hennes kreationer och vi har sett hennes klänningar både på röda mattan och dansa i Stadshuset under Nobelfestligheterna.

Men hur funkar det egentligen att ta fram en klänning värdig Nobel?

Skissar på tygförslag

– Vi börjar med en första konsultation där vi pratar om vilken känsla kunden vill känna. Vill den vara elegant, romantisk eller ha en mer tuff attityd? Sedan kommer jag med idéer. Om jag har jobbat med kunden tidigare så dyker oftast idéer upp redan innan vår första konsultation. Då jag vet vad just den kunden gillar och passar i. Sen tar jag fram skisser och tygförslag. Sedan tar vi mått. Och sen är det bara för mig att börja skapa.

Man får räkna med att det tar sin lilla tid att skapa. Om du vill vara redo till den 10 december är det bäst att du har din första konsultation redan i slutet på sommaren för att hinna med. Mellan tre och sju provningar, så kallade fittings, får man också räkna med. Där mäts det igen, klipps av, syr om, syr in, syr ut.

Du gjorde Annie Lööfs klänning för Nobel 2018 – hur mycket tyg går åt till en sådan stass?

– Till den gick det åt 14 meter spets och så foder så klart. Sedan var den uppbyggd med cirka 30 meter tyll, berättar Frida Jonsvens.

30 meter. Tyll är förvisso inte det tyngsta materialet i världen, men ändå, det blir en viss tyngd i ett sådant plagg.

Kräver magmuskler

Den tyngsta klänning Frida skapat vägde hela 7,2 kilo. Det kräver sina magmuskler att bära upp en hel kväll. Och det är heller inte billigt. Det dyraste tyg som Frida själv jobbat med är en kristallbroderad spets som kostade 2 500 kr metern.

Allt beror så klart på val av material, modell och andra detaljer men en klassisk galaklänning landar på från 25 000 kronor och uppåt att skapa, säger Frida Jonsvens.

Smakar det så kostar det men för en bal i Gyllene Salen kan det kanske ändå vara värt den slanten ...

Publicerad:

LÄS VIDARE