Tonåring häktad för medhjälp till Malmömord

TT

Publicerad 2019-08-29

Den 19-årige mannen var på en annan ort när småbarnsmamman blev ihjälskjuten i Malmö.

Nu har mannen mot sitt nekande häktats misstänkt för inblandning i mordet.

– Det finns egentligen inget som stödjer det som åklagaren påstår, säger försvarsadvokaten Therese Ståhlnacke.

Den 19-årige mannen, klädd i vit t-shirt och jeans, tittar lätt mot det stora pressuppbådet i sal 31 i Rättscentrum i Malmö. Några minuter tidigare har rådmannen förklarat att 19-åringen häktas skäligen misstänkt för inblandning i det brutala mordet på en småbarnsmamma på öppen gata i stadsdelen Ribersborg på måndagsförmiddagen.

– Han är väldigt besviken, säger försvarsadvokaten Therese Ståhlnacke efter den drygt 80 minuter långa förhandlingen.

Höll barn i famnen

Försvaret menar att om polisen redan i måndags hade gjort vissa utredningsåtgärder hade 19-åringen aldrig blivit häktad.

– De utredningsåtgärderna ska man göra och det är också det man väntar på. Hade man gjort det nu, så menar jag på att man helt kunnat avskriva min klient från alla misstankar, säger Ståhlnacke.

Enligt vittnen höll kvinnan sitt barn i famnen när hon blev ihjälskjuten. Den misstänkte 19-åringen, som anhölls i måndags, häktas misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök mot mannen som fanns bredvid kvinnan vid mordet och som är far till parets gemensamma barn. Han häktas även för grovt vapenbrott.

Den misstänkte befann sig inte i Malmö när mordet begicks. Han befann sig i domstol i ett annat ärende, uppger den aktuella tingsrätten för TT. Åklagaren påstår dock att den uppbrända bilen som hittades tre kilometer från brottsplatsen kort efter mordet ägs av 19-åringen.

– Det är vad jag har påstått, men jag kan inte bekräfta att det är så, säger vice chefsåklagare Anna Palmqvist till TT.

Åklagaren kan inte uppge om det misstänkta mordvapen som har hittas fanns i bilen, men det grova vapenbrott som 19-åringen misstänks för ska ha begåtts på adressen där den misstänkta flyktbilen återfanns.

– Jag kan säga så mycket som att man har gjort en husrannsakan hemma hos honom och där fanns det ingenting, säger Therese Ståhlnacke, som inte vill kommentera 19-åringens koppling till bilen.

"Fruktansvärd tragedi"

Ståhlnacke får frågan om varför hon tror att tingsrätten valde att häkta den 19-årige mannen, trots att försvaret anser att han inte ens borde vara skäligen misstänkt för anklagelserna.

– Därför att det är en fruktansvärd tragedi som har inträffat med en ung småbarnsmamma som kallblodigt blir nerskjuten på gatorna i Malmö. Och då krävs det i princip ingenting (för att bli häktad). Då måste man i princip kunna bevisa att man är helt oskyldig i det här läget, säger Therese Ståhlnacke.