Skor placeras ut – i solidaritet mot utvisningar

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Skopar placerades ut utanför stadshuset.
Foto: Robert Rosén
Skopar placerades ut utanför stadshuset.

Utanför stadshuset i Malmö vimlar det av skor.

En aktion gjord mot deportationer till Afghanistan.

– Det är hundratals som placerat ut skor, säger Wiwie Nelson Borg, en av initiativtagarna.

Nätverket ”Nu är det nog” driver bland annat kraven om att Sverige ska besluta om amnesti för alla ensamkommande barn och ungdomar som varit i landet i mer än ett år samt att alla tvångsdeportationer till Afghanistan ska stoppas.

Just nu genomförs den nationella protestaktionen ”Afghanska liv räknas” i vilken aktionen ”Har du sett Ali?” ingår.

Sedan den 1 september har skor placerats ut på allmänna platser runt om i Sverige, i protest mot de 80-tal personer som deporteras till Afghanistan i veckan.

– Det är en landsomfattande aktion men Malmö är den stad som de flesta kom till 2015, så det är ett skäl. Det är väl också ett skäl att så många här i Malmö är engagerade i ungdomarnas väl och ve. Vi Malmöbor är ganska bra på att visa att vi är engagerade. Demonstrationer, manifestationer, protestaktioner. Allt möjligt sker ju här. Jag vet inte om det är Malmömentaliteten eller varför det är så många just här, säger Wiwie Nelson Borg, en av aktionens initiativtagare.

Foto: Robert Rosén
Nätverket har flera krav som de ställer.

”Vi kommer fortsätta”

Även om skor placerats ut här och var i Malmö den senaste veckan tilltog det hela på måndagen, då mängder av par med skor placerades utanför stadshuset.

Anledningen till måndagens stora aktion var att både deportationen och riksdagens öppnande äger rum på tisdag.

– Det är hundratals som placerat ut skor utanför busshållsplatser där de själva bor. Jag har sett bilder på alltifrån Limhamn till Arlöv och allt däremellan. Var gång man gått ut har man ställt skor utanför busshållsplatsen, utanför matbutiken, och det är många med mig som gjort det. Så det är väldigt svårt att säga hur många vi är men vi har varit många och vi kommer fortsätta till den 12 september, säger Wiwie Nelson Borg.

Många av dem som valt att placera ut par med skor har själva varit familjehem åt ensamkommande flyktingar. Skorna som placeras ut kommer i sin tur från människor som redan deporterats från Sverige. Ofta med en lapp med information om vem skorna tillhörde.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Inspirerade av Budapest

– Deportationen och behandlingen av de asylsökande ungdomarna är väl de två främsta skälen till att vi gör det här.

Idén om att ställa ut skor runt om i landet kom av det minnesmonument som finns i Budapest, där bronsbeklädda skor står uppradade längs Donau för att minnas de judar som mördades i staden under andra världskriget.

I protest mot deportationen av afghanska ungdomar har skor ställts ut i ett 20-tal svenska städer. De kommande dagarna kommer nätverket även genomföra protester mot asylpolitiken, vilka tar plats i Stockholm.

Publicerad:

LÄS VIDARE