Karl XII satte ner kalenderfoten

Totalkaos när vi skulle byta – februari fick 30 dagar

Publicerad 2020-03-01

Karl XII fick nog av kalenderkaoset och beordrade ordning. Därför fick februari 30 dagar 1712.

Ett ögonblick,


professor Dick Harrison, 53,


Hur kommer det sig att februari en gång haft 30 dagar?
– Det är uteslutande i Sverige det här har hänt och det gör det ännu mer exklusivt. Vi låg efter i vår kalender. Av religiösa skäl ville vi inte gå med på reformer, inte ens vetenskapliga reformer som man hade genomfört i katolska länder. Och därför höll vi kvar den julianska kalendern som har sina rötter i gamla Rom, alltså Julius Ceasar. Då släpade vår kalender efter den som italienare och fransmän hade.

– Vi har både haft världens längsta februari – och kortaste, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunda universitet.

– 1700 låg vi efter med tio, elva dagar. Och det upplevde man som ett problem i Sverige. Och då har man två möjligheter att förändra på Karl XII:s tid: Det ena är att man hoppar fram tio dygn direkt – eller så gör man det lagom svenskt och skyndar långsamt. Tog man bort varje skottdag skulle vi hinna ikapp katolikerna på fyra decennier

Varför fungerade det inte att byta?
– Samtidigt utbröt det stora nordiska kriget under 21 år och ingen har tid att komma ihåg de där skottdagarna som ska väck. Man plockade bara bort en och sedan glömde man bort det. Den 1704 och 1708 glömde man. Sverige fick en kalender som inte påminde om någon annans, den låg en dag före den julianska och tio dagar efter den gregorianska.
– Då tröttnade Karl XII och beordrade 1712 att man skulle gå tillbaka till den julianska. Och då var man tvungen att lägga till en dag. Då fick februari inte bara den 29 februari utan också den 30 februari. Nästa gång man försökte göra något åt kalendereländet är 1753 och då hoppar man fram, då blev februari rekordkort. Då hade vi 17 dagar i februari, sedan kom första mars.
Till sist, vad önskar du mest av allt just nu?
– För vår dotters skull: Lite snö. Vi har inte haft en enda dag, jag skulle vilja låta henne åka pulka en dag i alla fall.

FAKTA

Namn: Dick Harrison.
Ålder: 53.
Bor: Lund.
Yrke: Professor i historia vid Lunds universitet.