Johanne, 17, hittades död hemma hos sin terrormisstänkte bror

Publicerad 2019-08-13

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, 17, är lillasyster till den misstänkte terroristen Philip Manshaus, 21.

Hon hittades död efter attacken mot moskén i norska Bærum.

– Det är en allvarlig händelse som kommer nära, säger flickans rektor Ann Hege Jerve till VG.

Oslopolisen offentliggjorde på måndagen flickans namn i samråd med hennes familj.

Philip Manshaussom häktats för mord och terroristbrott – misstänks ha mördat Johanne Zhangjia Ihle-Hansen innan han gick till angrepp mot moskén al-Noor i Bærum i lördags eftermiddag.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen hittades död när polisen slog till mot den misstänkte gärningsmannens lägenhet senare samma kväll.

De två hade inte gemensamma biologiska föräldrar, flickan adopterades 2004 från Kina som tvååring, skriver Verdens Gang.

”Vi gråter med er”

Utanför bostaden har ett blomhav växt fram. ”Vi gråter med er”, står det på ett brev som lämnats till familjen, skriver Dagbladet.

– Barnen och ungdomarna är väldigt drabbade av det, pratar mycket om det. Vi är chockade, säger mamman till en av flickans klasskamrater till tidningen.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen skulle efter sommaren fortsätta sina gymnasiestudier.

– Först och främst tycker jag det är väldigt tragiskt. Det är en allvarlig händelse som kommer nära. Mina tankar går till föräldrarna och familjen, säger Ann Hege Jerve, rektor på flickans skola i Sandvika, till VG.

En minnestund hölls i den mördade 17-åringens skola under tisdagen.

Flickan sköts ihjäl

Philip Manshaus och systern bodde tillsammans på adressen i Bærum, men den misstänkte har även en lägenhet i Oslo.

Enligt VG:s uppgifter sköts flickan ihjäl.

Polisen har bekräftat att Philip Manshaus var beväpnad med flera vapen i moskén och att han misstänks ha avlossat flera skott.

I den aktuella bostaden har polisen hittat ett antal jaktvapen, antagligen lagliga sådana.

– Det är en teori vi jobbar utifrån – att de är lagliga och hör hemma i bostaden. Vi har hittat ett vapenskåp i bostaden och antar att det varit lagligt uppfört, säger åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby till VG.

Mannen är medlem i en skytteklubb sedan våren 2018, erfar NRK. Men polisen uppger för VG att han inte har egen vapenlicens.