Uppsalaföretag vädjar om hjälp av hyresvärden

Publicerad 2020-04-02

Anna Lindgren, vd på Mindustry, får ingen hjälp från sin hyresvärd trots regeringens stöd.

För en dryg vecka sedan föreslog regeringen en tillfälligt rabatt på hyreskostnader som ett sätt att mildra konsekvenserna av virusutbrottet för utsatta branscher.

Ett företag som hade hoppas få hjälp är Mindustry som, efter virusutbrottet, har fått pausa större delen av sin verksamhet. Men hyresvärden Klövervallen säger blankt nej.

Den största delen av företaget Mindustrys verksamhet är att bygga upp och montera ner mässmontrar i Sverige, Europa och USA. En bransch som, på grund av coronasmittan, har tvärnitat.

För Mindustry, som redan har sagt upp och korttidspermitterat personal, står det mesta stilla – eller har skjutits på framtiden. Som en sista åtgärd för att försöka rädda företaget valde man också att ta hjälp från sin hyresvärd, Klövervallen, som dock gav dem nobben.

– Det känns både tråkigt och konstigt. Jag hade hoppats att alla vill vara med och bidra i det här läget, även de som inte står i frontlinjen, men så verkar det inte bli, säger Anna Lindgren, vd på Mindustry.

Företagets lokaler i Boländerna.

”Starten på det här året har varit den bästa på väldigt länge, sen kom coronaviruset”

Mindustry, som har haft det tufft några år, har också haft svårt att betala hyran i tid. Men några skulder till hyresvärden har man inte i dagsläget.

– Jag har jobbat på företaget i ett och ett halvt år. Det har varit tufft, men hösten och starten på det här året har varit den bästa på väldigt länge, sen kom coronaviruset. Så jag vill inte ge mig, kommer vi ur det här kommer vi vara starka, fortsätter Anna Lindgren.

Därför säger hyresvärden nej

För en dryg vecka sedan meddelade regeringen att de kommer stå för 50 procent av den summa som företag, i hårt drabbade branscher, kan förhandla ner med sin hyresvärd. Dock max 25 procent av den totala hyran.

En tydlig signal från regeringen alltså, och nu öppnar också hyresvärden Klövervallen för att Uppsalaföretaget trots allt kan komma att få hjälp.

– Vi vill förstås att det ska gå bra för våra hyresgäster men det måste finnas förståelse för att förutsättningarna att kunna stötta dem i den här situationen ser väldigt olika ut. Vi som liten aktör i fastighetsbranschen påverkas som alla andra av coronakrisen, säger Dan Gustavsson, Klövervallen, och fortsätter.

– Vi kommer att få vakans på en annan stor lokal hyresgäst, vilket är väldigt kännbart för oss. Med hyresreduktioner blir det ännu tuffare eftersom hyran är vår enda intäkt. Med det sagt utesluter vi ingenting innan vi vet mer om vilket regelverk som kommer att gälla för regeringens hyresstödpaket.

Då kan företaget få ett besked

Tidigast den 8 april räknar hyresvärden med att kunna lämna något ytterligare besked på företagets vädjan.

– Det ska komma besked om det tidigast 8 april, och vi hoppas att det ska bli så tydligt som möjligt för både hyresvärdar och hyresgäster. Viktigast just nu är att vi har en god dialog med våra hyresgäster, fortsätter Dan Gustavsson som tycker att man hittills har varit tillmötesgående.

– Vi har varit tillmötesgående med den aktuella hyresgästen, dels haft överseende med flera sena hyresinbetalningar men också genom att ge en redan låg hyra.

Följ ämnen i artikeln