Andreas, 47, akutvårdades med syrgas dygnet runt

Berättar om att vara coronasmittad och inlagd

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Andreas Lundberg har inga underliggande sjukdomar, ändå blev han väldigt sjuk i covid-19.

Plötsligt var han på akuten med syrgasmask.

– Jag borde ha kommit in tidigare, men när man är så sjuk är det svårt att avgöra hur sjuk man faktiskt är.

Först började det klia lite i halsen och kroppen kändes svag. Dagen efter kom hosta och hög feber. I två veckor hade Andreas Lundberg runt 40 graders feber, huvudvärk som liknade migrän och magbesvär, något han tidigare berättat för vlt.

Hans bonusdotter är i riskgruppen och därför åkte hans sambo med barn till familjen i Motala och isolerade sig. Själv försökte han härda ut ensam i lägenheten i Stockholm.

– Jag var yr och rummet liksom svajade. Jag upprepade mig och glömde saker när jag pratade i telefon men jag hade svårt att avgöra hur sjuk jag var. Eftersom jag inte hade problem med andningen tänkte jag att det ändå var lugnt.

Det tyckte inte hans sambo Annie Westerdahl som varje dag hade kontakt med Andreas via videosamtal. Flera gånger bad hon honom att kontakta vården.

– Till sist ringde jag 1177 och en gång 112 men de tyckte att det var svårt att bedöma hur min andning var.

Fotografen Andreas Lundberg med sonen Oskar.
Foto: Privat.
Fotografen Andreas Lundberg med sonen Oskar.

När han fick en tid på sin vårdcentral märkte han hur jobbiga de 500 meterna dit var. Läkaren misstänkte att han var smittad men skickade hem honom.

– Dagen därpå ringde min husläkare. Man hörde på honom att han inte tyckte att det var riktigt bra så jag fick komma dit igen. Jag hann knappt innanför dörren innan de ringde en ambulans.

”Jag låg i fosterställning och bara andades”

Andreas Lundberg tillhör ingen riskgrupp och har inga underliggande sjukdomar. Ändå hamnade han med syrgas på Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Något som förvånade läkarna.

– Jag hade väldigt dålig syreupptagningsförmåga och mina värden var inget vidare. Men jag kände inte själv att jag hade problem med andningen, det är just det som är så lömskt med det här viruset.

I tre dygn låg Andreas i fosterställning och bara andades i sin syrgasmask.

– Det är så mycket syre att det känns som att det går rakt in i hjärnan på något sätt.

Foto: Privat.
Andreas Lundberg är reklamfotograf. Här tillsammans med sin sambo Annie Westerdahl.

Han berättar att han själv aldrig var rädd att dö. Men han plågades av att höra dödsångesten som patienten han delade rum med hade.

– Det enda jag tänkte på var att andas. Andas och bli frisk för min familjs skull.

Kroppen höll vakt – sov inte på flera dagar

Under hela det värsta sjukdomsförloppet kunde Andreas inte sova. Han fick insomningstabletter på sjukhuset men de hjälpte inte.

– Jag tror att min kropp var på vakt. Adrenalinet kickade igång och min kropp försökte överleva och behålla kontrollen genom att vara vaken.

Tre dygn senare kunde han skrivas ut från Sankt Göran. Syrgasen hade hjälpt, febern hade gått ner och han kunde själv syresätta sin kropp. Så fort han kom hem somnade han, för första gången på över en vecka.

Nu är Anderas Lundberg inne på sjukdag 21. Han har varit hemma från sjukhuset några dagar och mår mycket bättre.

– Men jag är inte helt frisk än. Jag vet inte när jag kan träffa min familj igen. Däremot tror jag att det värsta med denna sjukdom är över.

Varför just Andreas blev så sjuk vet ingen. Han är evigt tacksam till sin sambo som stod på sig om att han skulle kontakta vården.

– Det var avgörande att jag kom in i rätt tid. När man är så sjuk som jag var, då är det svårt att förstå hur dålig man egentligen är. Därför tror jag att anhöriga spelar en väldigt viktig roll i att hålla koll på hur sjukdomen utvecklas.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Andreas fick åka ambulans till Sankt Görans sjukhus i Stockholm. (Arkivbild).

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publicerad:

LÄS VIDARE