Singelaktuella Sanctrum törstar efter scenen

Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2020-01-30

Metalbandet Sanctrum är tillbaka med en ny singel.

”Beacon in The Light” beskrivs av de Uppsalabördiga hårdrocksmusikerna som en brutal och elegant låt. Nu är Sanctrum taggade på att komma ut och spela.

Hårdrockgruppen Sanctrum är aktuella med en ny singel.

Efter två år är Uppsalabandet Sanctrum tillbaka med ny musik – singeln Beacon in The Light .

— Det är en fortsättning på vad Sanctrum vill förmedla, brutalitet som möter elegans och maffiga refränger. Det är hårt men ändå vackert, säger Irfan Cancar, gruppens sångare.

Stommen till bandet bildades 1999 i Uppsala och sen dess har Sanctrum gjort allt från spelningar på Hultsfredfestivalen till konserter i Bilbao – och därtill åtta album och demos. Vad har då hänt sedan bandets senaste EP, Walk with vermin, som kom 2018?

— Vi har inte rivit ner och börjat om med något nytt sound utan bygger snarare vidare på vårt utarbetade Sanctrum-sound. Vi förfinar idén om vårt band och leker med riffen och melodierna. Det här är bara en grym låt. Det är upp till lyssnaren vad den handlar om, jag vill inte pådyvla lyssnaren min egen tolkning, säger Irfan.

Gruppen sångare, Irfan Cancar.

Tråkig metalstad

Nytt för den här gången är att bandet har gjort hela lanseringsarbetet med singeln själva, från ax till limpa.
— Vi är väldigt stolta över det här nya släppet. Vi har gjort allting själva. Mixat, målat omslaget, gjort videon. Vi släpper den helt själva utan skivbolag. Vi tar tillbaka kontrollen och gör det på våra egna villkor.

Vad mer puttrar i Sanctrum-kitteln under 2020?
— Det kommer att bli fler singlar under hela året. Sen kanske det blir en EP eller platta. Som alltid är vi taggade på att släppa ny musik men framför allt på att komma ut och spela mycket. Det som vi brinner för allra mest är att spela live så vi hoppas verkligen på att få komma ut och spela så mycket som möjligt. Vi avslöjar en stor festivalspelning nu på fredag den 31 januari.

Hur är Uppsala som metalstad?
— Jag tycker att Uppsala har varit lite tråkigt som metal-stad i många år. Men på senare år har det kommit många bra band som håller fanan högt. Det blir bättre och bättre och det kommer mer och mer spelställen. Så det ser ljust ut.

Följ ämnen i artikeln