Ingen ersättning till Falun för omvalet 2018

TT

Uppdaterad 2020-07-07 | Publicerad 2020-07-06

Valmyndigheten kommer inte hjälpa Falu kommun att driva process mot Postnord. Därmed ser det ut som att kommunen själv kommer att få stå för notan från omvalet förra året. Arkivbild.

Falu kommun har sedan förra året väntat på ersättning från Postnord eftersom företaget inte levererade 145 förtidsröster i tid för att räknas vid valet 2018. Fadäsen ledde till att kommunen var tvungen att hålla omval i april förra året. Men verkar det som att Falun blir utan ersättning.

Totalt kostade omvalet närmare en och en halv miljon kronor, men merparten av det täcktes av statsbidrag. Mellanskillnaden, 453 000 kronor, har kommunen bett Postnord om. Företaget hänvisade då till att man haft ett avtal med Valmyndigheten, inte med Falu kommun.

Nu har Valmyndigheten uttalat sig och meddelat att den inte kommer ersätta Falun, inte driva frågan mot Postnord, och heller inte låta kommunen gör det.

I ett pressmeddelande säger Håkan Hammar (M), ordförande i valnämnden i Falun, att "det är beklagligt att en statlig myndighet håller ett statligt bolag om ryggen och helt stänger vår möjlighet att få vårt ersättningskrav prövat i domstol".

Postnord har hela tiden hävdat att ansvaret ligger på kommunen, vars tjänstemän skulle hämtat säcken med förtidsröster från företagets kontor. Valmyndigheten har i sitt svar till kommunen skrivit att "ord står mot ord".