Tjänar en årslön på en valpkull: ”Känns väl bra”

Publicerad 2021-08-07

”Coronavalp” har blivit ett vedertaget uttryck under pandemin och på annonssajterna finns det gott om valpar för den som vill köpa.

Men i takt med att efterfrågan ökar har även priset ökat. De dyraste valparna kostar över 40 000 kronor vilket genererar flera hundra tusen för säljarna på bara en kull.

– Det känns väl bra, säger en säljare som Aftonbladet har pratat med.

Säljaren som Aftonbladet intervjuar säljer valpar av blandningen cockerspaniel och pudel, så kallade ”cockerpoo-hundar”, som har blivit populära de senaste åren.

För hans del började valpförsäljningen med att han och familjen ville ha en egen hund och avlade därför på sin tik. Resultatet blev åtta valpar. En behöll familjen och resten säljs på Blocket för 40 000 kronor styck.

– Det är ett stort intresse. Det var så många som skrev och ringde så vi plockade bort annonsen och gick igenom förfrågningarna innan vi lade upp annonsen på nytt. Vi är väldigt måna om att valparna kommer till bra hem, säger säljaren.

Cockapoo har blivit en populär blandras de senaste åren.

Detta är hans första kull men eftersom han alltid har haft hund och hans föräldrar har egen kennel har han goda kunskaper om hundar.

”Hutlösa priser”

Att valparna är så dyra har enligt säljaren flera förklaringar.

– Det är hutlösa priser. Men hade vi lagt oss på 25 000 finns det plötsligt en marknad för folk som bara säljer valpen vidare och tjänar 15 000.

Tror du att de höga priserna kan inspirera oseriösa uppfödare att börja avla?

– Den risken finns säkert. När vi skulle avla gjorde vi hälsokontroller på vår hund och avelshanen. Men flera gånger när vi letade efter en hane slutade bara ägarna svara när vi frågade om ett hälsotest. Det är rätt enkelt för en hanhund att para sig utan att uppfödaren behöver ta hand om valparna.

Valpkullen har inte alls varit svårsåld och säljaren har själv tjänat stora pengar på hundarna.

– Det känns väl bra. Vi hade tänkt att det kanske skulle bli två, tre valpar men så blev det åtta, det blir ju mycket pengar. Men det är inte alls på grund av pengarna vi gjorde det. Man kan inte heller sälja dem för ett lågt pris och riskera att de hamnar hos oseriösa köpare.

Hundcoachen: ”Stor risk för oseriös avel”

Fredrik Steen, hundtränare och kennelägare, känd som ”hundcoachen” i TV4, är starkt kritisk till de höga priserna.

– Där det finns möjlighet att tjäna pengar är det väldigt lätt att det kommer in oseriös hundavel. I stället för att para på friska individer avlar man på det man har bara för att få valpar, säger han till Aftonbladet.

Fredrik Steen är kritisk mot Skatteverket.

Enligt Fredrik Steen är det största problemet inte att folk tjänar pengar, utan att det inte är mer reglerat.

– Det är för mig ofattbart att inte Skatteverket kontrollerar det här. Det vore ett sätt att få ordning och reda i hundaveln. Seriösa uppfödare skattar och momsar. Det kryllar av sådana här uppfödare, tillsammans är det ju mångmiljonbelopp.

På vilket sätt kontrollerar inte Skatteverket detta?

– Som egenföretagare vet jag att man vissa år kontrollerar olika branscher olika mycket. Vad jag vet har man aldrig gjort det på hunduppfödning.

Skattas som hobbyverksamhet

Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, säger att överskottet för den som säljer en enstaka valpkull beskattas som en hobbyverksamhet.

– Det som är kvar efter en parningsavgift och liknande beskattas som en hobby om det bara sker vid något tillfälle. Den skattas ovanpå den vanliga inkomsten, det är ingen kapitalinkomst. Den hamnar i vanliga progressiva beskattningen.

Eftersom valppriserna har stigit så pass mycket uppmanar dock Blank Thörnroos personer som har gjort stora vinster att höra av sig till skatteupplysningen.

– Tidigare har detta inte varit en fråga. Men nu är priset så extremt högt och då måste man fundera på beskattningen. Det blir en osund konkurrens annars mot de som bedriver kennel på heltid.