Pollensäsongen är igång – tuff vår väntar

Anna Karolina Eriksson/TT

Uppdaterad 2021-03-02 | Publicerad 2021-03-01

Hassel – ett problem för många pollenallergiker. Nu drar säsongen igång på allvar i södra delen av landet. Arkivbild.

Känner du av snuva, klåda eller rinnande röda ögon? Nu drar pollensäsongen i gång igen.

Först ut av de stora pollenbovarna är hassel och al – och våren 2021 kommer att bli extra besvärlig för landets pollenallergiker.

– Det är ett besvärligt år på det sättet att det är ett år med mycket al- och hasselhängen. I fjol hade vi ingenting, det är en väldigt stor naturlig variation, säger intendent Agneta Ekebom vid palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet till TT.

Värst i Jönköping

Under måndagen har mätningarna dragit i gång på en rad av landets 16 mätstationer för pollen. Hittills har resultat kommit in från Jönköping, Västervik, Eskilstuna, Norrköping och Stockholm.

– Då är prognosen värst i Jönköpingstrakten. Det brukar ofta vara tidigt med höga halter av alpollen, säger Agneta Ekebom och förklarar:

– Vi har två arter av al i Sverige: gråal och klibbal. Gråal är vanligare norrut, men i Jönköpingstrakten verkar det finnas en del gråal, och den startar blomningen tidigare då.

Tabellen visar Stockholmsområdet. I södra Sverige startar pollensäsongen två veckor tidigare och i Norrland några veckor senare.

"Beror på vädret"

Från Göteborg respektive Malmö finns ännu inga mätdata, utan bara prognoser. Men de talar sitt tydliga språk – blomning pågår.

– För i dag måndag finns en prognos om måttliga till höga halter i Skåne och Göteborg. Då är al det som kan gå upp till höga, och hasseln håller sig på låga till måttliga halter.

Med vårens värme står fler pollenkällor på tur. Hur tidigt blomning sker kan variera, säger Ekebom.

– Det beror på vädret, men härefter kommer sälg och vide, och de kan nog komma redan under mars. Sedan har vi alm lite senare i månadsskiftet.

Så undviker du pollen

• Vädra på morgon och kväll samt efter att det regnat

• Håll dörrar och fönster stängda för att undvika att du får in pollen i ditt hem

• Häng inte kläder eller sängkläder på tork utomhus

• Husdjur kan ha pollen i pälsen – var försiktig

• Duscha och tvätta håret när du varit ute och kommer in med allergisymptom

Källa: Pollenkoll

Följ ämnen i artikeln