Rebellanförare ska leda ö till självständighet

TT-Reuters

Publicerad 2020-09-23

En tidigare rebelledare har valts till president i Bougainville, den ö i östra Papua Nya Guinea som är på väg att bli ett helt nytt land.

Ishmael Toroama, som var militär befälhavare för separatistgruppen Bougainvilles revolutionära armé, utnämns till segrare i presidentvalet av öns valkommission.

Bougainvilles invånare röstade i slutet av förra året ja till att ön ska bryta sig loss från Papua Nya Guinea. I ett nästa steg tar diskussioner vid om hur detta ska ske rent praktiskt.

Den mineralrika ön har haft en svajig ekonomisk tillväxt sedan ett långt inbördeskrig tog slut 1998. Den tillträdande presidenten Toroama har under valrörelsen sagt att det finns en tid för krig, en tid för försoning och en tid för att bygga upp ett land.

– Gud kommer också frigöra styrka för våra landsmän att bygga en nation, för den tiden har kommit. Vi är på väg, sade han vid ett framträdande nyligen.

Avgörande för att Bougainville ska kunna bli oavhängigt den papuanska centralmakten är att den insomnade gruvindustrin kommer igång. Det har talats om att självständighetsprocessen kan ta upp emot tio år.

Papua Nya Guineas premiärminister James Marape meddelar att han ser fram emot att överlägga med Toroama för att säkerställa "en långsiktig ekonomisk utveckling och en bestående fred för folket i Bougainville".

ANNONS