Ertappades med köttyxa och ”rånarluva”

Publicerad 2020-09-21

En man gick med en ”rånarluva” i fickan och en köttyxa i kassen när han stoppades av polisen i maj.

Nu åtalas han för grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Polisen beslagtog mannens mössa som de beskriver som en ”rånarluva” och en yxa.

Den åtalade, en 40-årig man, förnekar brott. Han säger i förhör med polisen att han äger en yxa som ser ut som den som ingår i bevismaterialet. Den brukar han ha med sig när han grillar vid badet. Men han minns inte om han hade med sig den till Sunnersta i södra Uppsala den 7 maj när en polispatrull stoppade och kontrollerade honom. Det beror på att han var påverkad, säger han, vilket även patrullen bekräftar att han var den kvällen.

Balaklavan var inte heller tänkt att användas vid brott, berättar han. Han hade haft på sig den när han besökte sina föräldrar som är i en riskgrupp för covid-19.

Åklagaren som yrkar på grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål menar dock att yxan var ”ägnat att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa”.

Åtalas för flera brott

Polisen har även stoppat mannen med ett järnrör på Vaksalagatan i centrala Uppsala och med en kniv i Källparken, som också ligger i Uppsala. Åklagaren yrkar på brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål även vid de tillfällena samt för flera fall av ringa narkotikabrott och våldsamt motstånd.