Här kan Sverige få en rosa jul

Blommande körsbärsträd i december

Publicerad 2020-12-10

Två veckor kvar till julafton och körsbärsträden i Kungsträdgården står i blom.

När tiden är ur led är oddsen typ lika stora för att Stockholm ska få en rosa jul som en vit.

– Träden har tänkt: ”vi chansar, vi kör! Bam!” säger biologen Didrik Vanhoenacker om fenomenet.

Körbärsträden blommar i Kungsträdgården.

Under sommaren fylls sociala medier av selfies framför det rosa havet i Kungsträdgården när körsbärsträden står i blom.

Trots att det nu är i mitt i december är synen på plats slående lik: under träden i Kungsan sträcker människor upp sina telefoner för att fånga de förgängliga körsbärsblommorna på bild.

Men. Hur kan det bli såhär?

Tja, som med det mesta detta år är inget som vanligt. Inte heller temperaturen.

Efter en rekordvarm november har träden helt enkelt fått fnatt, förklarar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. Träden behöver en kall period för att fatta att det är dags att vila. Men det har inte hänt i år.

– När det aldrig blir tillräckligt kallt ligger knopparna och fegar lite, som de ska. De är smarta. Men när det dröjer för länge så tänker träden till slut: ”nä, såhär varmt kan det inte vara, nu måste det vara vår, vi chansar, vi kör! Bam! säger Vanhoenacker.

– Tyvärr är det en fett dålig idé. De knoppar som slår ut nu är brända, de kommer inte slå ut igen i maj när de normalt brukar blomma.

Även inför årets säsong slog körsbärsträden i Kungsan ut ovanligt tidigt, redan i januari till mångas stora förvåning.

Borde vi vara oroliga?

– Ja, absolut. Inte över några parkträd såklart, de rubbar inga ekosystem, men klimatförändringarna som leder fram till det borde vi vara oroliga över, säger Vanhoenacker.

Han poängterar att det är högst osannolikt att alla träd i hela Kungsan ska slå ut i full prakt nu i december. Men de knoppar som nu brustit kommer inte att göra comeback förrän år 2022.

Enligt meteorolog Mikael Sjöstrand på Klart.se, ser det just nu ut som att vädret kommer vara för milt för snöfall före den 20 december.

– Fram tills dess är det runt fem grader varmt om dagarna. Sedan blir det lite kallare, troligen håller sig temperaturen strax över nollan och i så fall behöver det snöa på julafton för att det ska bli en vit jul. Grovt uppskattat är det 10-30 procent chans till snö på julafton i Stockholm, säger Sjöstrand.

Chans till rosa romans i jul?

En körsbärsblommas livslängd är tio dagar. Så, vad krävs då för att Stockholm ska kunna få en rosablomstrande julhelg enligt biologen Vanhoenacker?

– Om det fortsätter vara fem plus och blomknopparna slår ut, ja, då kanske vi får en rosa julafton.