Cuf:s ordförande: ”Jag kände för ett namn som var typiskt för en äldre”

Publicerad 2021-05-20

Den påhittade figuren ”Britt-Marie, 45” engagerar på sociala medier.

Centerns ungdomsförbund använder henne som exempel på någon som hindrar unga från att komma in på arbetsmarknaden.

– Jag kände för ett namn som var väldigt typiskt för en äldre, säger Réka Tolnai, ordförande i Cuf.

Réka Tolnai, nytillträdd ordförande för Centerns ungdomsförbund, har lagt ut en video på sociala medier där hon går till angrepp mot las, lagen om anställningsskydd. En av de viktigaste frågorna för henne och ungdomsförbundet är att ändra arbetsmarknadspolitiken.

Enligt Tolnai, 22, är avskaffandet av las avgörande för att lösa ungdomsarbetslösheten. Detta eftersom las skyddar äldre med fast anställning.

Réka Tolnai vill att ”Britt-Marie, 45” ska ge plats åt unga på arbetsmarknaden.

I en video på sociala medier får ”Britt-Marie, 45” representera de äldre som hindrar de yngre från att få jobb.

”Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie, 45, som suttit kvar i fikarummet i flera år i stället för hårt arbetande unga”, säger Réka Tolnai i klippet som snabbt fått stor uppmärksamhet.

– Sanningen är att Britt-Marie skapades för ett par månader sedan, när las-frågan var på tapeten i samband med regeringens utredning. Det väckte väldigt stor debatt då också, säger Réka Tolnai.

– Jag kände för ett namn som var väldigt typiskt för en äldre. Sen råkade jag helt enkelt sätta lite fel åldersspann på den kvinnan. Jag är väldigt medveten om att en 45-åring snarare heter Lena, men jag ville mest betona att nuvarande arbetsmarknad skyddar de som är medelålders och redan inne på arbetsmarknaden.

Du delar också ut en känga till Socialdemokraterna, som just nu har ett samarbete med Centerpartiet. Hur ser du på det?

– Jag som förbundsordförande för ungdomsförbundet representerar mina medlemmar. Det är exakt det jag gör.

– Partiet är väldigt trygga med att deras ungdomsförbund ska föra sin egen politik och göra sina egna utspel. Det ska finnas en möjlighet till fritt spelutrymme för att vi ska kunna driva vår egen politik.

Det här är ditt första utspel, är du nöjd så här långt?

– Det är lite roligt att något som gjorde mig omtalad för ett par månader sedan kan komma tillbaka när jag sitter på den här positionen.

Du tänkte aldrig på att byta ut ”Britt-Marie, 45” till något annat?

– Det är klart man kan använda något annat också. Man får ju vara kreativ. Men just för att det var något jag myntade, som blev lite stort, tänkte jag att det var roligt att använda det igen för att medlemmarna skulle kunna känna igen sig. Det bidrog till ett gott skratt i förbundet.