Finlands statsminister kritiseras för klädvalet

Backas av Strandhäll: ”Det är 2020 nu.”

Publicerad 2020-10-14

Finlands statsminister Sanna Marin poserade nyligen för en modetidning – vilket skapat en kritikstorm.

Kritikerna tycker att hon varit för lättklädd – något som fått Annika Strandhäll att reagera på Twitter.

Fullständigt förlegat, skriver Annika Strandhäll (S).

Statsminister Sanna Marin medverkar i en modetidning i Finland.

Kritiken kom efter att modetidningen Trendi Magazine publicerade fotot på Instagram. Ett flertal användare riktade kritik i kommentarsfältet och menade att det inte är lämpligt att vara så lättklädd när man är statsminister.

– Varje gång en kvinna i maktposition gör någonting så blir det uppståndelse. säger Charlotte Cederbom som är filosofie doktor och forskare vid Åbo Akademi med inriktning på medeltiden, lag och genus till finska Yle.

S-toppen Annika Strandhäll försvarar Sanna Marins klädval.

Strandhäll reagerar

Kritikerna får nu mothugg. På Instagram sprids bilder under hashtaggen #imwithsanna, där finländare poserar med kavaj och smycke för att visa sitt stöd för statsministern.

Riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S) reagerar nu på twitter och skriver:

”Folkstorm i Finland. Statsministern anklagas för att vara för lättklädd på bilden. Kvinnor mäts fortfarande alldeles för ofta utifrån sitt utseende, oavsett position. Det är fullständigt förlegat. Det är 2020 nu”.

Halonen fick kritik för forntida dräkt

Sanna Marin är inte ensam om att få kritik för sin klädsel. President Tarja Halonen fick år 2001 kritik för hur hon såg ut på en slottsbal. Då hade hon en klänning som imiterade en forntida dräkt.

– Det här har att göra med vårt behov av att rätta in kvinnor i ledet och deras sexualitet i en norm - och i Finland är den här normen väldigt snäv, säger Charlotte Cederbom till Yle.