Fauci: Tveklöst fler coviddöda än rapporterat

TT-AFP

Publicerad 2021-05-09

USA:s smittskyddsrådgivare Anthony Fauci när han frågas ut i den amerikanska kongressen förra månaden. Arkivbild.

Det är "ingen tvekan" om att de officiella siffrorna över antalet coviddöda i USA ligger i underkant.

Den bedömningen gör landets smittskyddsrådgivare Anthony Fauci, i en intervju i tv-bolaget NBC:s program Meet The Press på söndagen.

Enligt den officiella statistiken har över 581 000 människor i USA mist livet med covid-19 sedan pandemin började. Men tidigare i veckan presenterade University of Washingtons en studie – som omfattar hela världen – där slutsatsen är att dubbelt så många har avlidit till följd av coronaviruset. För USA:s del uppskattade forskarna att det i själva verket kan kopplas 905 000 döda till covid-19.

– Det är något mer än vad jag bedömer. Men jag tror inte att det råder någon tvekan om att vi har underrapporterat, säger Fauci.

Kopplat till tester

I Washingtonstudien konstateras att den rapporterade dödligheten är kopplad till hur många covidtester det görs i ett land.

– Om man inte testar särskilt mycket, så kommer man sannolikt att missa en massa coviddödsfall, sade Christopher Murray, chef för den enhet inom University of Washington som publicerat studien, tidigare i veckan.

Vid årsskiftet ökade antalet covidsmittade och döda i USA men sedan dess har siffrorna vänt nedåt i takt med att allt fler vaccineras.

Vill inte vaccineras

– Vi har nått vändpunkten. Vi har 58 procent av de vuxna amerikanerna vaccinerade med åtminstone en dos, och mer än 110 miljoner amerikaner är fullvaccinerade, säger Vita husets covidsamordnare Jeffrey Zients till CNN.

USA:s president Joe Biden har satt som mål att minst 70 procent av alla vuxna amerikaner ska ha fått minst en vaccindos när nationaldagen infaller den 4 juli.

Men vägen dit är knappast spikrak. Efter att ha nått kulmen den 10 april har vaccineringstakten i USA minskat – sannolikt därför att en inte oansenlig andel av befolkningen av olika skäl inte vill bli vaccinerad.