”Det är min sons strumpa”

Vill att brottsutredningen öppnas igen

Uppdaterad 2021-04-30 | Publicerad 2021-04-29

Försvunne 17-årige Mattias mamma kämpar för att hennes son ska hittas.

När polisen inte ville dna-testa ett fynd, en strumpa, skickade hon den själv till Uppsala Universitet på analys.

– Svaret visar att det är min sons strumpa, säger Erika Borg.

17-årige Mattias Borg har varit försvunnen i nästan 5 månader. Den sista observationen av honom gjordes i ett villaområde i Ljungby. Då såg två personer hur han sprang på Sickingevägen och sedan vek av upp på en sidoväg.

Polisen har sökt i området och gjort en mängd dykningar i Lagan. Samtidigt har frivilliga varit mycket engagerade i försvinnandet. Vid ett frivilligt sök hittades en strumpa i ett skogsparti. Eftersom strumpan var en sådan som Mattias brukade ha på sig vädjade hans mamma, Erika Borg, till polisen om att dna-testa den. Men fick nej.

17-årige Mattias mamma Erika Borg vill att polisen öppnar utredningen igen.

Överklagade beslut

Erika Borg överklagade polisens beslut men fick avslag.

Nu har hon själv låtit dna-testa strumpan vid Uppsala Universitet. Testet visar att den sannolikt tillhör Mattias Borg.

– Jag fick en gråtattack när svaret kom. Det gör så ont för jag vet hur platsen såg ut där strumpan hittades. Det är svår terräng och det är långt från villaområdet vid Smalspåret, säger Erika Borg.

Professor gjorde analys

Marie Allen, professor i rättsgenitik vid Uppsala Universitet, förklarar att det dna som var på strumpan var identiskt med Mattias dna. Men även med hans tvillingbrors.

– Enäggstvillingar har helt identiska dna. Så vi kan inte särskilja vilken av tvillingarnas dna som finns på strumpan, säger Marie Allen, professor i rättsgenitik vid Uppsala Universitet.

Att strumpan hade legat ute i terrängen en tid gjorde analysen lite mer komplicerad.

– Analyen var en större utmaning än vid ett referensmaterial som exempelvis ett blodprov. Men det gick bra att få fram resultatet, säger Marie Allen.

Sprang barfota

För Erika Borg står det helt klart att det är Mattias strumpa. Hans tvillingbror har inte rört sig i det skogsområdet. Dessutom visar slitaget på strumpan att den har burits av någon som sprang barfota – precis som Mattias gjorde.

– Det finns små hål framme på strumpan. Under tårna. Det visar att han sprang på tårna i terrängen, säger Erika Borg.

Mattias Borg, 17, har varit försvunnen sedan den 5 december.

Hon har nu ansökt om att polisen ska öppna brottsutredningen igen. Men fått avslag både från polis och åklagare.

– Det var väldigt smärtsamt att få avslag. Det var som en spark i magen, igen.

Erika Borg berättar att hon kämpat med att polisen skulle dna-testa strumpan. Detta för att den påträffades i ett skogsområde långt från Lagan, där polisen fokuserade sina sökinsatser, och att om det visade sig vara Mattias strumpa så tydde det på att han varit i skogen.

Enligt Erika Borg ska polisen då ha sagt att de skulle ha gjort tjänstefel om de testade den – eftersom brottsutredningen var nedlagd. Hon förstår dock inte varför inte strumpan skickades på analys när utredningen var aktiv.

– När jag ville lämna strumpan till polisen den 27 december var det fortfarande ett öppet ärende. Förundersökningen om människorov var öppen till den 1 mars.

Aftonbladet har sökt kriminalinspektör Christina Severinsson som höll i brottsutredningen vid Växjöpolisen. Men hon vill inte svara på frågor om dna-fyndet på strumpan .

– Jag hänvisar dig till mediecentret och till Robert Loefell, säger Christina Severinsson.

17-årige Mattias Borg från Ljungby har varit försvunnen sedan den 5 december.

ANNONS