Kommunernas larm: Våld i nära relation ökar i Stockholm

Uppdaterad 2021-04-26 | Publicerad 2021-04-25

Barn och kvinnor är allt mer utsatta i sin hemmiljö.

Den trenden är tydlig i en ny enkätundersökning av länsstyrelsen i Stockholm.

– Många kommuner flaggar för att antalet ärenden och orosanmälningar ökade redan före pandemin, säger Michael Frejd, samordnare för brottsförebyggande arbete.

Under loppet av tre veckor misstänks fem kvinnor ha mördats av män som de känt eller haft en relation med. Fallen har väckt stor upprördhet bland allmänhet och även politiker.

Länsstyrelsen i Stockholm har i april gjort en enkätundersökning till länets kommuner. 17 av 26 kommuner har under hösten och vintern uppfattat en ökning av ärenden till socialtjänsten som rör missbruk, psykisk ohälsa och/eller våld i nära relation.

– När jag läser svaren är min bedömning att fler uppger en ökning i relationsärenden, än de andra grupperna, säger Michael Frejd, samordnare för brottsförebyggande arbete på Länsstyrelsen i Stockholm.

”Våldet är grövre”

Några exempel som rör våld i nära relation:

  • ”Ja, vi har haft en kraftig ökning av pågående ärenden sedan maj 2020 och fortfarande”, skriver Nacka kommun.
  • ”Våldet är grövre och har renderat i fler skyddsplaceringar”, skriver Botkyrka kommun.
  • ”Vi har en betydande ökning av ärenden inom våld i nära relation”, skriver Nykvarn kommun.
  • ”Ökningen var främst inom våld i nära relation och våld mot barn samt psykisk ohälsa”, skriver Norrtälje kommun.
  • ”Inom området våld mellan vuxna, det vill säga som regel mäns våld mot kvinnor, så ser vi en klar nedgång i antal ansökningar från våldsutsatta – kring detta känner vi en oro då vi tror oss ana att våldet ökar”, skriver Huddinge kommun.
  • ”Det har varit en kontinuerlig uppgång de senaste två åren”, skriver Täby kommun.

Länsstyrelserna har ett särskilt ansvar inom regeringens strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. I höstas gjorde länsstyrelsen i Stockholm en liknande enkätundersökning.

– Då uppgav kommunerna att de inte sett någon ökning, säger Michael Frejd.

Länsstyrelsen har även frågat om antalet orosanmälningar, som oftast men inte enbart gäller barn och unga, har ökat under den gångna hösten och vintern. 18 av kommunerna svarar ja, sex kommuner svarar nej.

  • ”Orosanmälningar kopplat till barn och unga har ökat under lång tid men vad vi kan se så fortsätter ökningen”, skriver Upplands Bros kommun.
  • ”Ökat med 15 procent”, skriver Sollentuna kommun.
  • ”Vi har haft en ökning på anmälningar de senaste åren och denna ökning har fortsatt, det vill säga ökning i samma takt som före covid-19”, skriver Huddinge kommun.

Länsstyrelsen i Stockholm har inte närmare undersökt hur stor del roll pandemin haft i den negativa utvecklingen.

– Där är underlaget alldeles för tunt, då får man titta på andra utvärderingar eller arbeten. Detta är mer för att få en ögonblicksbild, här och nu, säger Michael Frejd på länsstyrelsen.

Flera andra län slår larm

Länsstyrelserna ger varje vecka en samlad lägesbild, som främst kretsar kring pandemin. Men de tar även upp frågor kring orosanmälningar, polisrapporter om våld i nära relation, och vad kvinnojourer noterat i sitt arbete.

Senaste veckans mest alarmerande rapport kommer från Västernorrland.

”De flesta kvinnojourer i länet har fullt i boendena och får avisa skyddssökande kvinnor”, skriver länsstyrelsen i Västernorrland. De tar även upp att elevhälsan får ta emot allt allvarligare ärenden kopplat till barn.

Länsstyrelsen Gävleborg skriver:

”Polisen rapporterar fortsatt om ett ökat antal ärenden gällande psykisk ohälsa och våld i nära relationer. Kommuner ser att anmälningar och samarbetssamtal kopplat till utsatta barn ökat”.

I Kronoberg har Kvinnojouren Blenda märkt en trend om att de fått färre samtal från arbetsgivare i frågor som gäller oro för anställda, och även från myndigheter som i vanliga fall möter personer som upplever eller misstänks uppleva våld i nära relation.

”Kvinnojouren ser det som en trolig konsekvens av att allt fler verksamheter inte har fysiska möten då allt fler arbetar hemifrån och möten hålls digitalt”, skriver länsstyrelsen i Kronoberg.


PODD Hotet mot kvinnojourerna

Aftonbladet Daily med Rebecka Andersson, generalsekreterare för Unizon.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen