Hundratals gick i ”Frihetsrörelsens” 1 maj-demonstration

Lämnade inte platsen – trots polisens uppmaningar

Publicerad 2021-05-01

Flera hundra människor samlades i centrala Stockholm för en demonstration mot coronarestriktionerna under lördagen.

Efter sex minuter upplöste polisen sammankomsten – men gruppen fortsatte tala, sjunga och skandera i timmar.

– Ett 20-tal personer har avvisats, säger en polis på plats till Aftonbladet.

  • Josefine Karlsson
    1 maj 2021

    Nu avrundar vi den här liverapporteringen för i dag. Tack för att ni följt oss!

    Här kan ni läsa mer om coronademonstrationen samt en kolumn från Aftonbladets Oisín Cantwell.

  • Josefine Karlsson
    1 maj 2021

    Polisen meddelar att insatsen avslutats och fyra anmälningar gällande brott mot ordningslagen och två anmälningar om våldsamt motstånd har upprättats. Även en anmälan om egenmäktigt förfarande då en egendom skadats. Dessutom har en person gripits misstänkt för blåljussabotage då hen försökt hindra polisens arbete.

    – Vi har jobbat metodiskt med tydlighet och har avvisat och avlägsnat ett flertal människor från bland annat Vasaparken. Det är ett tålmodigt jobb som har tagit tid men gett resultat, säger Peter Ågren, polisens biträdande kommenderingschef, i ett pressmeddelande.

  • Josefine Karlsson
    1 maj 2021

    Foto: Jerker Ivarsson
  • Emma Lindström
    1 maj 2021

    Foto: Jimmy Wixtröm
  • Josefine Karlsson
    1 maj 2021

    Även på andra håll i världen hålls protester.

    AFP rapporterar att turkisk polis frihetsberövat över 200 personer i Istanbul. I torsdags meddelade Turkiet att man går in i en ny lockdown efter den senaste tidens skenande smittspridning.

Istället för arbetarrörelsens röda fanor blev det ”Frihetsrörelsens” rosor, röda hjärtan och skyltar med kritiska budskap mot media och etablissemanget som fyllde Stockholms gator den 1 maj.

”Frihetsrörelsen” hade hoppats på att samla över 2 000 personer till manifestationen på Norra Bantorget i Stockholm. Vid 14-tiden strömmade det till ett flertal hundra personer, plus många nyfikna åskådare. Polisen har ännu inte gått ut med någon uppskattning på hur många personer som var på plats.

Blev konfrontationer med polis

Demonstrationståget, ledda av Filip Sjöström och andra frontfigurer som länsstyrelsen belagt med vite på 30 000 kronor var, gick kvarter för kvarter upp mot Odenplan och slutdestinationen Vasaparken. Det sjöngs, trummades och skanderades ramsor om frihet.

Redan 14.06 upplöste polisen sammankomsten med stöd av covid-19-lagen. I formell mening, men folkmassan upplöstes inte utan tågade vidare. Vid flera tillfällen blev det upprörd stämning längst fram i tåget, i konfrontationer med polisen.

– Regelverket som vi jobbar efter ser ju inte annorlunda ut nu än vad det gjorde i mars. Det finns fortfarande begränsningar i hur många vi får vara när det är allmän sammankomst, och det är fortfarande 8 personer. Så det är polisens uppgift att jobba med det – parallellt med att de som vill uttrycka sin åsikt ska kunna göra det. Så det handlar om dialog, att prata med dem och hitta lösningar, sade Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen, inför demonstrationen.

”Frihetsrörelsen” hade inte sökt tillstånd om att hålla en allmän sammankomst i Stockholm.

Många kördes iväg av polis

När folksamlingen kom till Vasaparken i Stockholm sjöng de ”segern är vår”. Flera personer höll tal och frontfiguren Filip Sjöström sjöng och spelade.

Ett 20-tal personer avvisades från platsen av polis, som fortsatte ropa ut att sammankomsten var upplöst. Vid ett tillfälle brottades en man ned på marken av polis.

 – Vi har jobbat metodiskt med tydlighet och har avvisat och avlägsnat ett flertal människor från bland annat Vasaparken. Det är ett tålmodigt jobb som har tagit tid men gett resultat, säger Peter Ågren, biträdande kommenderingschef för polisinsatsen, i ett pressmeddelande.

Utöver ”Frihetsrörelsen” så hade ”Bensinupproret” också en sammankomst i Stockholm. I bägge fallen har polisen upprättat anmälan om brott mot ordningslagen.

Polisen har också upprättat två anmälningar om våldsamt motstånd, i samband med att avlägsnanden gjordes.

En person är också gripen misstänkt för blåljussabotage. Egendom har också skadats vid Norra Latin, vilket utreds som egenmäktigt förfarande.

”Den 6 mars gick inte alls bra”

När ”Tusenmannamarschen” hölls, den 6 mars på Medborgarplatsen i Stockholm, meddelade polisen att sammankomsten upplösts kort efter att den startat.

Ändå lämnade inte deltagarna platsen. Istället gick den coronaskeptiska marschen gick vidare till Kungsträdgården, efter en sammanstötning med polisen på Guldbron. Sex poliser skadades varav en behövde sjukhusvård.

Två veckor senare hölls en ny demonstration i Stockholm, och även i Malmö och Göteborg.

– Den 6 mars gick det inte alls bra, när vi fick skadade medarbetare. Det blev våldsammare där än vi faktiskt kunde förutse. Det tycker jag vi hade lärt oss av till den 20 mars. Vi var fler, och arbetade strategiskt och tålmodigt. När människor samlas och uttrycker sin åsikt så är det inte ett lätt jobb att flytta på alla som är i stan, säger Carina Skagerlind.

Skriver att demon är en ”fin gest”

”Frihetsrörelsens” ledare Filip Sjöström sa i torsdags att de avsåg att hålla en fredlig demonstration.

– Vi samlas för att stå upp för frihet och sanning. Vi vill att pandemilagen ska tas bort, och att Sverige ska öppnas upp. Det är en mänsklig rättighet att få samlas och uttrycka våra åsikter, sa Filip Sjöström till Aftonbladet.

– Om polisen väljer att ta till våld eller om det kommer dit andra extrema grupper som vill skapa bråk, då är de inte där för vår sak, fortsatte Sjöström.

Att sammankomsten planerats den 1 maj betraktar gruppen som en ”fin gest, att trots förbud genomföra en sammankomst för folket, arbetarna och företagen”, skriver de i sin grupp i appen Telegram:

”Det ger ett kraftigt symbolvärde att genomföra en sammankomst som denna på en klassisk för demonstrationer i en tid då det inte är tillåtet”, skriver de.

Har inte betalat vitet

Efter ”Tusenmannamarschen” förelades Filip Sjöström 20 000 kronor i vite. Han samlade in pengar till detta – men har inte betalat, säger han till DN.

– Jag bestämde att de pengarna ska gå till advokatkostnader istället. Vi har överklagat beslutet om vitet. Vårt övergripande mål är dock att få bort den rättsvidriga pandemilagen, säger Filip Sjöström till tidningen.

Inför lördagen har länsstyrelsen förelagt ytterligare ett vite, på 30 000 kronor vardera, till Filip Sjöström och tre andra personer som identifierats som arrangörer.

Filip Sjöström har ett ”löpande vite” som innebär att han kommer få 30 000 kronor i vite varje gång han vidtar en aktivitet som strider mot den tillfälliga covid-19-lagen.

– Han arrangerade demonstrationen den 6 mars på Medborgarplatsen, han var aktiv i en annan sammankomst som han sedan avstod ifrån, så vi ser att det finns en tendens att han återkommer i de här frågorna, motiverar Helena Remnerud, enhetschef på Länsstyrelsens tillsynsenhet.

Stämmer det att Filip Sjöström inte betalat det tidigare vitet?

– Han har överklagat till förvaltningsrätten. Jag vet att han begärde lite förlängd tid att utveckla sin talan i det målet, därför har det väl dragit ut på tiden. Vi har inte fått något besked från förvaltningsrätten, huruvida de går på hans linje eller verkställer vitet.

PODD Coronakatastrofens Indien

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


Jackpott – MIssa inte expertens system på Stryktipset – 13 miljoner i
potten

Följ ämnen i artikeln