Carin, 100, utsattes för bedrägeri: ”Skurkfasoner”

Svårt att få ersättning

Publicerad 2020-10-29

Hundraåriga Carin är en av flera tusen drabbade av bedrägeriformen vishing de senaste åren.

I kvällens ”Efterlyst” berättar hon om hur hon blåstes på stora summor pengar.

– Man känner sig så totalt hjälplös, säger hon.

Över 16 000 anmälningar om bedrägeriformen vishing har gjorts till polisen sedan början av 2018. Ärendena har sammanlagt resulterat i brottsvinter på en halv miljard kronor.

En av alla drabbade är Carin, 100, bosatt i södra Sverige. Hon berättar i ”Efterlyst” hur en man som utgav sig komma från hennes bank tog kontakt över telefon för att meddela att hennes konto blivit kapat och att banken skulle hjälpa henne.

Carin var först skeptisk och bad att få tala med sin kontaktperson på banken. Då blev svaret att hon gått för dagen.

– Jag visste att hon hade haft lite glesa tjänstgöringsdagar så jag reagerade inte, säger Carin.

Mannen i telefonen berättade att en kollega till honom var på väg till henne för att stoppa kapningen genom att hämta hennes kontokort.

– Jag hade ingenting att sätta emot. Det lät lite övertygande alltihop, säger Carin.

Hundraåriga Carin är en av flera tusen drabbade av bedrägeriformen phishing de senaste åren.

”Skadar tilliten”

Mannen som ringde bad henne stanna kvar i telefonen tills hans påstådda bankkollega kommit. Ett tillvägagångssätt som är vanligt, enligt polisen.

– Man har kvar den äldre personen i telefonen hela tiden under tiden man hämtar kortet för att man inte ska vakna upp ur det här tunnelseendet. Man ska hinna hämta ut pengar och handla tills kortet är tomt, säger Stefan Larsson, utredningsledare, nationellt seriebrottslighet.

Carin förlorade 15 000 kronor på bedrägeriet.

Polisen har ingen misstänkt för hennes fall och enligt Stefan Larsson är det svårt att få tillbaka de förlorade pengarna.

– När du själv har lämnat ut ersätter oftast inte banken den förlust som man gör genom att de kriminella tar ut pengar eller handlar på kortet. Den förlusten får man själv stå för, säger han.

Carin förlorade 15 000 kronor på bedrägeriet.

Händelsen har satt djupa spår i Carin.

– Jag har blivit oerhört besviken på samhället i dag. Vi har ju läst om den här sortens uppträdanden och skurkfasoner och det händer uppenbarligen inget som tar kål på det. Det skakar vår tillåt till omvärlden och det är ingen bra samhällsanda, säger hon.

Carin heter egentligen något annat.

Efterlyst sänds 20.00 i kväll på TV3.

Följ ämnen i artikeln