Samfundet städar Malmö efter nyårsfirandet

Uppdaterad 2021-01-07 | Publicerad 2021-01-01

Tidigt på nyårsdagen möttes Malmöbor av unga och gamla som städade.

Medlemmarna från Ahmadiyya Muslimska samfundet såg till så att stadens firande städades bort.

– Det är en start på det nya året. Att ge tillbaka till samhället och visa tacksamhet, säger Mansoor Ahmed, Informationsansvarig Islams Ahmadiyya Församling.

Ett 20-tal ungdomar och församlingsmedlemmar startade nyårsdagen med att städa Möllevångstorget i Malmö.

Nytt år och nya möjligheter att ge tillbaka till samhället. Något Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet gjorde på nyårsdagen genom att städa på Möllevångstorget i Malmö.

– Vi brukar samlas i moskén, läsa morgonbön, äta frukost och sen städa på en plats som kommunen fördelar till oss, säger Mansoor Ahmed, Informationsansvarig Islams Ahmadiyya Församling

Det är nämligen inte första gången som ungdomsförbundet är ute och städar upp efter nyårsfirande, utan tolfte året i rad. Men det här året är det lite annorlunda, med tanke på pandemin.

Symboliskt sätt att visa tacksamhet

Det blev ingen samling i moskén eller gemensam frukost innan städandet.

– Det är tråkigt att vi inte kan samlas som vi brukar göra, men vi har förståelse för det. Och det är alla medborgare plikt att anpassa sig.

Mansoor Ahmed, InformationsansvarigIslams Ahmadiyya Församling.

I år fick Ahmadiyya Muslimska samfundet i Malmö uppdrag av kommunen att städa Möllevångstorget. Ett tjugotal ungdomar och församlingsmedlemmar spred ut sig med munskydd, soppåsar och griptänger redo att göra gatorna rena på nyårsdagens morgon.

Amadiyya gör liknande insatser året runt. De anordnar soppkök, bloddonationer och skänker kläder. Dels för att tjäna sin tro – men också för att föregå med gott exempel.

– För oss är det ett symboliskt sätt att visa tacksamhet mot landet vi bor i.