Förtroendet för Folkhälsomyndigheten störtdyker

Publicerad 2020-12-23

Smittspridningen tycks vara utom kontroll och antalet döda med covid-19 fortsätter att öka.

Nu rasar förtroendet för Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten.

– Allt fler ifrågasätter om den svenska strategin är den rätta, säger Demoskops vd Karin Nelson.

Jämfört med i oktober är det nu i december 24 procent färre svenskar som har ett stort eller ganska stort förtroende för Folkhälsomyndigheten. Det är nu mindre än hälften av svenskarna som har ett stort eller ganska stort förtroende för myndigheten.

– Som svenskar har vi hoppats att den här strategin ska vara den rätta, men den senaste utvecklingen med ökad smittspridning tyder på någonting annat, allt fler ifrågasätter om den svenska strategin är den rätta, säger Demoskops vd Karin Nelson.

– Siffrorna är de lägsta vi uppmätt för Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Ingen skillnad för regeringen

Förtroendet för regeringen ligger dock oförändrat sedan i oktober, om än även det på en låg nivå. 35 procent av svenskarna har ett stort eller ganska stort förtroende för Stefan Löven och hans ministrar.

– Det kan handla om att regeringen har fattat självständiga beslut i stället för att gå på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Karin Nelson.

De senaste dagarna har regeringen presenterat flera nya restriktioner. Bland annat ska all offentlig verksamhet som bedrivs av stat, kommun och regioner och som inte anses nödvändiga stängas ned till 24 januari. Storleken på tillåtna restaurangsällskap sänks från åtta till fyra personer, och man ska behöva ha på sig munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid.

Majoriteten vill ha munskydd

Men den nya mätningen visar att svenska folket vill ha ännu starkare restriktioner i samhället för att minska smittspridningen. 59 procent har i Demoskops undersökning svarat att de inte tycker att de nuvarande restriktioner är tillräckligt långtgående, jämfört med 25 procent i oktober. Även andelen som anser att man borde ha på sig munskydd inom äldreomsorgen och i kollektivtrafiken har ökat rejält.

– Nu tycker en majoritet att man ska använda munskydd, men det är ingenting man ser ute i samhället. Det flesta har fortfarande inte munskydd. Men det är väl så vi svenskar fungerar, att vi väntar på instruktioner, säger Karin Nelson.

På Folkhälsomyndigheten har man sin teori klar om varför förtroendet sviker.

”Troligen är människor trötta på pandemin och önskar att den kunde avta snabbare än vad den nu gör”, skriver Sara Rörbecker, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten i ett mejl.

Har det någon påverkan på hur ni arbetar?

”Nej, det är viktigt att vi fortsätter att jobba enligt myndighetens uppdrag. Hittills har vi inte sett annat än att människors följsamhet till råd och rekommendationer är fortsatt god, vilket är bra.”

Har ni några planer på att försöka höja svenska folkets förtroende för er?

”Vi fortsätter att göra vårt jobb enligt vårt uppdrag och vi vet att förtroendesiffror förändras över tid av olika skäl.”

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Att jobba på IVA i pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS