Personer springer efter en explosionen på flygplatsen Aden, Jemen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Personer springer efter en explosionen på flygplatsen Aden, Jemen.

Drönarattack mot regeringsplan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett regeringsplan hade precis landat på flygplatsen i kuststaden Aden när explosionen inträffade.

Ingen av de flera krigande parterna i landet har tagit på sig skulden, men många anklagar Iran-stödda Houthi-rebellerna.

– Förrädisk, feg terroristattack, säger premiärminister Maeen Abdulmalik Saeed som undkom dådet med nöd och näppe.

En stor explosion ägde rum på den jemenitiska staden Adens flygplats under onsdagseftermiddagen, bara minuter efter att ett flygplan med den nyligen tillträdda regeringen landat där.

Dödssiffran, som just nu ligger på 26 personer, väntas stiga. Minst 60 uppges har skadats. Det finns ännu ingen grupp som tagit på sig skulden.

Personer springer efter en explosionen på flygplatsen Aden, Jemen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Personer springer efter en explosionen på flygplatsen Aden, Jemen.
Foto: Majid Saleh / TT
Skador vid flygplatsen efter explosionen.

Nya regeringen trolig måltavla

Jemens kommunikationsminister Naguib al-Awg som befann sig på planet är en av många som är säkra på att de var måltavlan. Minst en regeringstjänsteman dog i vad al-Awg tror var en drönarattack.

– Det hade varit en enorm katastrof om planet bombats, säger han till AP.

Planet som kom från saudiarabiska huvudstaden Riyad var egentligen schemalagt till att landa några minuter tidigare. Förseningen kan ha varit vad som räddade premiärministern och hans följe, som tillträdde i mitten av december som följd av ”Riyad-uppgörelsen”, där makten delades mellan det officiella politiska styret och separatister från landets södra delar.

Foto: Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
Maeen Abdulmalik Saeed, Jemens premiärminister.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
En dal av flygplatsen är förstörd, govlet är täckt av glas och splitter.

Ingen erkänner skuld

Flera högt uppsatta politiker och regeringsmän anklagar Iranstödda Houthi-rebellerna för dådet. En talesperson för rebellgruppen har däremot sagt till al Jazeera att de inte är inblandade. Flera grupper som slåss i det krigshärjade landet kan vara skyldiga, däribland terrororganisationer som al-Qaida.

Enligt Förenade Arabemiratens utrikesminister Anwar Gargash var attacken riktad mot Riyad-uppgörelsen, som av många anses vara ett viktigt steg i landets fredsprocess.

Premiärministern Maeen Abdulmalik Saeed som var en av de som undkom med nöd och näppe säger enligt al Jazeera att regeringen inte kommer ge vika.

– Denna förrädiska, fega terroristattacksätter sätter fokus på vår regerings hjärtefråga, vilket är att få ett slut på statskuppen, sprida stabilitet och återuppbygga vårt land.

Publicerad: