Skeptisk till att Leif GW erbjudits vaccin: ”Det går inte”

Emma Spak: Bara regionerna har covidvaccin

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter en intervju med Aftonbladet blev Leif GW Persson erbjuden vaccin av privatläkare.

Men det ska inte vara möjligt.

– De enda som har tillgång till covidvaccin är regionerna, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektion på SKR.

I en intervju i Aftonbladet riktade Leif GW Persson hård kritik mot Sveriges vaccinationstakt som enligt honom är alldeles för långsam. Efter det blev han kontaktad av ”privatpraktiserade, legitimerade läkare” som erbjöd honom covidvaccin berättade han för TV4 Nyhetsmorgon.

Men Emma Spak, chef för Sveriges kommuner och regioners hälso- och sjukvårdssektion, är skeptisk till GW:s vaccinerbjudande.

– Det är inte möjligt. De enda som har tillgång till covidvaccin är regioner. Sedan kan de privata aktörer genomföra vaccinationer på regionernas uppdrag, säger hon till Aftonbladet.

Men kan inte privata aktörer ha skaffat sig vaccin på egen hand?

– Nej, det finns ingen möjlighet till det för vaccinen finns inte till försäljning till vårdgivare.

”Ska fördelas rättvist”

Det bekräftas av Ulrika Goossens, kommunikationschef på Pfizer Sverige. I nuläget och så länge det pågår en pandemi säljer företaget bara vaccin till stater – inte till privata aktörer.

– Efterfrågan på vaccin är stor och ska fördelas rättvist på största möjliga sätt över världen. Sedan får staterna själva välja prioriteringsordningen. I framtiden när pandemin är över och man behöver ge boostande doser kan det bli annorlunda, säger Ulrika Goossens.

Ser ni en risk för att det uppstår en svart marknad för covidvaccinet?

– Ja det finns alltid en risk för det. Det är därför vi sköter alla leveranser själva till leveranspunkten hos Folkhälsomyndigheten. Våra transporter är försedda med GPS och tracker så att vi kan följa dem. Vi har vidtagit de säkerhetsåtgärder vi kan för att förhindra det.

Emma Spak på SKR, Sveriges kommuner och regioner.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Emma Spak på SKR, Sveriges kommuner och regioner.

”Kan röra sig om bedrägeri”

Sverige har tecknat avtal om vaccin genom EU. Folkhälsomyndigheten tar in vaccinet till Sverige och skickar ut det till regionerna. De beslutar i sin tur om hur det ska distribueras vidare till vården och vilka som ska genomföra vaccinationerna.

– De ska följa samma prioriteringsordning som regionen har beslutat om, säger hon.

Hon påpekar att Stockholm befinner sig i fas 1, där äldre på särskilda boenden, äldre med hemtjänst och viss vårdpersonal erbjuds vaccin. Leif GW Persson tillhör fas 2.

Att de som hört av sig till GW tar betalt för covidvaccinet är en varningsklocka, enligt Emma Spak.

– Det finns ingen som får ta betalt för vaccinet i Sverige. Om någon hör av sig och erbjuder vaccin till en kostnad ska man vara misstänksam och fundera på om det rör sig om ett bedrägeri, säger hon.

Om man som GW blir kontaktad av en privat vårdgivare med erbjudande om vaccin, vad ska man göra då?

– Är det ett erbjudande om vaccin mot betalning är det bra att återkoppla det till ens region och det kan också vara vettigt att kontakta polis.

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, avböjer intervju men skriver i en kommentar till Aftonbladet att vaccinationerna i regionen ska gå till enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Enligt vad han känner till levereras inget vaccin till helt privatpraktiserande läkare för vaccination mot ersättning.

– Däremot kan vi inte helt utesluta att enskilda läkare på något sätt tillskansat sig vaccin på ett felaktigt sätt. Det är däremot helt emot vad vi önskar, skriver han.

Aftonbladet söker Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, för en kommentar.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Leif GW Persson, professor i kriminologi.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE