Porrindustrin

Småbarnsmamman tjänar 300 000 kronor i månaden: ”Vi gör porr”

Gabriella Kärnekull Wolfe om sajten Onlyfans: ”Sjukt och omoraliskt”

Av: 

Jonna Andersson

NYHETER

Vattenkrig med sönerna på dagen. Nakenposering framför kameran på kvällen.

Småbarnsmamman Amanda Bredén, 29, tjänar 300 000 kronor i månaden – på porr och nakenbilder.

– Vi lever verkligen i två helt olika världar.

– Väldigt ofta lyfts bara de dåliga sakerna fram. Det är kul att få synas och berätta om det som är positivt, säger en röst med skånsk dialekt på andra sidan telefonluren.

Småbarnsmamman Amanda Bredén, 29, sitter i bilen på väg hem till villan i Båstad där hon bor tillsammans med sin sambo Max, 32, sina två söner och hunden Lexie.

Utåt sett är de som vilken familj som helst. De käkar frukost tillsammans, åker på utflykter och har vattenkrig i trädgården.

Det som skiljer familjen från mängden är Amandas yrkesval – hon försörjer sig på att dela nakenbilder och porr online.

– Jag och Max prövade att lägga ut en bild på Onlyfans och tjänade cirka 80 000 kronor – på en bild. Det var för bra för att strunta i. Vi lever verkligen i två helt olika världar, säger Amanda.

Amanda Bredén, 29, försörjer sig på porr och nakenbilder.

Foto: Privat

”Det vi gör är porr”

Onlyfans är en plattform där såväl kändisar som privatpersoner kan tjäna pengar på sitt innehåll utan några mellanhänder. Plattformen påminner om Instagram men är betydligt mer tillåtande när det kommer till nakenbilder. Troligtvis är det därför en majoritet av materialet som delas på plattformen klassas som porr.

– Det vi gör är absolut porr, men inte den grövsta formen av den. Max och jag har gjort det till vår grej. Det är aldrig någon annan än vi i klippen och det är bara Max som fotar mig.

”Hade kanske inte levt i dag”

För Amanda Bredén var det självklart att börja jobba som modell. Hon berättar att hon som ung brukade bläddra i sin brors porrtidningar och slogs av hur snygga tjejerna var – hon ville se ut som dem.

Som 18-åring gjorde hon sina första plåtningar. Då var branschen annorlunda.

– En del fotografer kunde pusha en till att göra saker som man egentligen inte ville. Man gjorde det för att de inte skulle bli sura. Vissa jag fotades av som 18-åring skulle jag aldrig träffa i dag.

Trots att Amanda uteslutande har positiva upplevelser från branschen finns skräckexempel.

2010 mördades 17-åriga Johanna från Sölvesborg av en 36-årig man från Växjö som utgav sig för att vara fotograf.

Den här mannen kontaktade även mig. Men min mamma sa blankt nej när jag ställde frågan om att få åka till Småland för att träffa honom. Om jag hade åkt dit kanske jag inte hade levt i dag. Så jag vill ändå varna unga tjejer att vara försiktiga. Man ska absolut inte åka själv, säger Amanda.

Amanda Bredén, hunden Lexie, sambon Max och en av hennes två söner.

Foto: Privat

300 000 kronor i månaden

Onlyfans har på många sätt gjort branschen tryggare – i alla fall för Amanda Bredén. Allt görs på hennes villkor och hon får sällan några negativa kommentarer.

– Det bästa är att jag själv kan välja hur mycket och när jag vill jobba. Slår man ut timmarna kanske jag landar på fem arbetsdagar i månaden. En bra månad kan jag tjäna 300 000 kronor.

Känner du att du har något moraliskt ansvar för bilderna du delar?

– Jag har alltid gått min egen väg och känner att livet är för kort för att jag ska anpassa mig efter vad andra tycker och tänker. Dessutom har Onlyfans en 18-årsgräns. Det kan inte ligga på mitt ansvar att kolla att mina följare är dem de utger sig för att vara.

Har din syn på det du gör förändrats av att du blev mamma?

– Nej, det skulle jag inte säga. Efter att jag fick min första son tog jag en paus, mest för att jag var mätt på allt. Jag känner att alla måste få vara olika och jag vill lära mina barn att det är okej. Jag kommer alltid stötta mina barn oavsett vad de vill göra. Det gjorde mina föräldrar.

Amanda Bredén har över 25 000 följare på plattformen Onlyfans.

Foto: Privat

Inkörsport till prostitution

Gabriella Kärnekull Wolfe, initiativtagare till nätverket #intedinhora, kan förstå att snabba pengar och få jobbtimmar kan låta lockande och vill inte skuldbelägga kvinnor som gör det. Men menar att bilden som Amanda Bredén målar upp av både Onlyfans och porrbranschen i stort inte alls är helt fläckfri.

– Det finns en risk för att man går in på Onlyfans med inställning om att man bara ska sälja underklädersbilder. Men sen inser man snabbt att folk tröttnar på att betala för det och man tar av sig underkläderna. Sen sker den här gränsförskjutningen sakta och plötsligt har man hamnat i prostitution utan att riktigt veta hur man kom dit eller hur man ska ta sig ur det, säger Gabriella Kärnekull Wolfe och syftar framför allt på unga.

Gabriella Kärnekull Wolfe, initiativtagare till nätverket #intedinhora, menar att Onlyfans riskerar att leda till prostitution.

Foto: MAGNUS SANDBERG

Skulle du säga att porrbranschen är ett ”riktigt” yrke?

– Nej, det är det absolut inte. Jag brukar säga att ett köpt samtycke aldrig är ett riktigt samtycke. Därför är sexköp, porrindustrin eller liknande kommersiell exploatering våldtäkt. Onlyfans är en skitsida som tjänar pengar på att unga tjejer lägger ut nakenbilder på sig själva – det är sjukt och omoraliskt.

Planer på att sluta

Något närmre Båstad nu än när telefonsamtalet påbörjades berättar Amanda Bredén att tanken med kontot på Onlyfans är att avsluta det inom ett par år.

Tillsammans med sambon Max planerar hon för att öppna ett hotell. Bygget pågår för fullt.

– Hade jag inte tjänat det här pengarna hade jag inte tyckt att det var värt det. Alla pengar går till hotellet. Tanken är att satsa fullt på det sen, säger Amanda Bredén.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

LÄS VIDARE

”Är man lättpåverkad ska man inte vara där”

ÄMNEN I ARTIKELN

Porrindustrin

Sociala medier

Pornografi