Snuset på frammarsch bland unga tjejer

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2021-11-25

På bara tre år har andelen dagliga snusare ökat från tre till nio procent bland flickor och kvinnor i åldern 16-29. Arkivbild.

Samtidigt som rökarna blir färre är snuset på frammarsch i Sverige, allra mest bland tonårstjejer och unga kvinnor. Oroande, tycker Folkhälsomyndigheten, som tror att den hårda marknadsföringen av tobaksfritt snus påverkar många.

På bara tre år har andelen dagliga snusare ökat från tre till nio procent bland flickor och kvinnor i åldern 16–29. Snusningen är fortfarande mer utbredd bland pojkar och män, men bland dem är ökningen inte lika snabb.

– Vi får i den här undersökningen inte reda på vilken typ av snus man använder, men vi vet att de senaste åren har det marknadsförts ett snus som inte innehåller tobak, ett nikotinsnus som tidigare såldes som ett läkemedel för rökavvänjning, säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Än så länge omfattas denna typ av snus inte av skyddsreglering, vilket gör att det fritt går att marknadsföra och dessutom kan säljas lagligt till unga under 18 år. Josefin Jonsson beskriver marknaden för tobaksfritt snus som en jätteflora av produkter, som ska attrahera olika målgrupper.

– Det har blivit en produkt som har marknadsförts mot barn och ungdomar och den säljs dessutom smaksatt. Det tilltalar barn och unga, säger hon.

Skydda foster

Ett lagförslag om att reglera det tobaksfria snuset ligger på regeringens bord, men även när en sådan reglering finns på plats kommer andra åtgärder att behöva sättas in, till exempel för att skydda foster från nikotin, anser hon.

– Det är problematiskt att vi ser det här ökade bruket bland unga och framför allt ökat bruk bland unga kvinnor som planerar att bli gravida, för nikotin har en skadlig effekt på foster. Det kommer att behöva göras insatser för att blivande mammor ska hålla sig fria från nikotin under graviditeten, säger Josefin Jonsson.

Trettioåriga Anahita Shiri i Malmö är en av dem som börjat snusa på senare år. För henne var det ett sätt att sluta röka.

– Jag kände att det var dags att sluta, för jag kände av det i mina lungor lite för mycket.

”Slipper stinka”

Så när hon hade haft ett cigarettuppehåll i samband med sjukdom och började känna nikotinsug igen fick det bli snus i stället. Och snuset har hon inga planer på att sluta med, trots att hon vet att snus inte är helt fritt från hälsoproblem.

– Dels så slipper man stinka och dels att vålla skada för andra personer omkring en. Det är också tillgängligt när som helst, man behöver inte gå ut, säger Anahita Shiri.

Josefin Jonsson håller med om att det är en personlig hälsovinst om en inbiten rökare byter ut cigaretterna mot snus. Men för en ung ickerökare som börjar snusa och blir nikotinberoende är effekten den omvända.

– Nikotin är skadligt för hälsan långsiktigt, det påverkar risken för att drabbas av diabetes och påverkar även hjärtkärlsystemet negativt.