Giftvarningen inför fredsmötet: ”Ät och drick inget”

Publicerad 2022-03-29

Fredsförhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland återupptas under tisdagen.

Nu kommer den ukrainska utrikesministern med en varning till representanterna:

– Jag råder alla att inte äta eller dricka något, säger Dmytro Kuleba.

Följ ämnen
Ukraina

Den ukrainska delegationen anlände under tisdagsmorgonen till Istanbul för det första fysiska mötet mellan länderna på över två veckor.

Det är bara timmar efter uppgifterna om att den ryske oligarken Roman Abramovitj, som medlat i konflikten, förgiftats under fredförhandlingar tidigare i mars.

Utrikesminister Dmytro Kuleba gav tydliga instruktioner till sina representanter inför mötet:

– Jag råder alla som ska närvara vid förhandlingarna med den ryska federationen att inte äta eller dricka något, säger han.

– Helst inte röra något heller.

”Jag råder alla att inte äta eller dricka något på mötet”, säger Dmytro Kuleba till den ukrainska delegationen.

Kräver eldupphör

När mötet drog i gång var Roman Abramovitj tillbaka vid förhandlingsbordet. Även Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan var på plats och ställde krav på ett omedelbart eldupphör.

– Vi har nått en punkt där samtalen behöver ge konkreta resultat, säger han.

– Det är upp till båda sidor nu att stoppa den här tragedin.

Den ukrainska delegationen leds av försvarsminister Oleksii Reznikov och Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mikhail Podolyak, men duon är inte där för att förhandla om vare sig territorium eller suveränitet.

– Våra minimikrav gäller humanitära frågor och i bästa fall når vi en överenskommelse om eldupphör, säger Dmytro Kuleba.

Bilden från när representanter från Ukraina och Ryssland träffades i Belarus den 28 februari.

Putin inte redo att avsluta kriget

Ryssland kräver samtidigt att Ukraina lovar att inte gå med i militäralliansen Nato, något som Zelenskyj sagt att han är beredd att förhandla om.

Fredsmötena har än så länge inte lett till några större framsteg och flera ukrainska representanter har uttryckt sin tveksamhet inför dagens förhandlingar. En högt uppsatt tjänsteman inom det amerikanska försvarsdepartementet säger också att Putin inte verkar redo att göra kompromisser för att avsluta kriget.

Roman Abramovitj deltar under dagens fredsförhandlingar, trots att han kan ha blivit förgiftad vid tidigare förhandlingar.

ANNONS