Martin Ådahl om kritiken efter islamdebatten: ”SD-retorik”

Publicerad 2022-05-21

C-toppen Martin Ådahl anklagas för att förringa hedersförtryck, efter en debatt i ”Sverige möts”.

I programmet sa Ådahl att fundamentalister utgör ”en pytteliten minoritet” av Sveriges muslimer.

– Det är ändå helt obegripligt att det blir en hatstorm bara för att man säger det uppenbara, säger Martin Ådahl.

Efter onsdagens avsnitt av SVT:s ”Sverige möts” har Centerpartiets andre vice ordförande Martin Ådahl utstått hård kritik. Ämnet var flyktingpolitik och integration, och en punkt handlade om kultur och värderingar.

En av debattörerna, Omar Makram, kommer från Egypten och är ateist. Han fick asyl i Sverige efter att ha bränt koranen och publicerat detta på Youtube. Makram tycker att den svenska debatten präglas av en försiktighet gentemot islam.

– Folk kan inte göra skillnad mellan islam, som en religion och uppsättning idéer, och muslimer som människor. För dem är islam och muslimer samma sak. Så kritik av islam blir per automatik hat mot muslimer. Så religionskritik är inte möjligt när det gäller islam här i Sverige, sa Omar Makram, som tidigare jobbat för riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) och numera är på Bulletin.

Martin Ådahl, Centerpartiets andre vice ordförande.

Bemöter kritiken: Helt otroligt

Martin Ådahl replikerade att det är Omar Makram som inte skiljer mellan fundamentalister och alla hårt arbetande muslimer i Sverige. Personer som bedriver hederskultur är en ”pytteliten minoritet”, säger Ådahl, något som väckt reaktioner.

C-toppen Martin Ådahl säger till Aftonbladet att han bara sa det uppenbara.

– En förkrossande majoritet av Sveriges muslimer står upp för demokrati och jämställdhet, och går till jobbet varje morgon. Att man inte kan säga en sådan sak längre i Sverige är helt otroligt, utan att en massa människor kastar sig över det. Det bara understryker att vi är i ett debattklimat där extrema islamister och extrema högerdebattörer tävlar om att bestämma över huvudet på den stora, breda sekulära majoriteten muslimer i Sverige om vad deras religion egentligen är.

Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna

Ebba Busch: ”Obegripligt”

Bland Ådahls kritiker finns dock höga politiker från Centerpartiets forna kollegor i Alliansen.

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, medverkade också i ”Sverige möts”. Där sa hon att Centerpartiet står för en politik som innebär att man vägrar prata om problemen som leder till att kvinnor hamnar i förtryck och utanförskap.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver på Twitter:

”Obegripligt inlägg av Martin Ådahl. Skulle det vara en ”pytteliten minoritet” som praktiserar hederskultur? Det beräknas drabba en kvarts miljon människor i vårt land. Man löser inte problem genom att förneka dem”.

Och Liberalernas integrations- och migrationspolitiska talesperson Robert Hannah skriver i dag på Expressens debattsida att ”Centerpartiet har på senare tid gjort det till en sport att försöka hindra en ärlig debatt om islamismen i Sverige”.

Hur har då den här bilden av Centerpartiet som ett parti som ”hindrar en ärlig debatt om islamismen” uppstått?

– Det blir helt absurt när alla hakar på SD-retoriken. Det jag säger är ju motsatsen, att vi måste bekämpa islamismen inte islam. 

Martin Ådahl säger att han tidigare samma dag som debatten ägde rum diskuterat hedersförtryck med centerpartister som jobbar aktivt mot det.

– Vi pratar om det hela tiden, men utan att sätta likatecken, som några försöker, med islam.  Om man verkligen hade velat göra nytta i den här debatten, då hade man bara lyssnat på vad vi säger, nämligen att kampen mot religiös extremism och islamism blir som starkast när man vågar se alla de muslimer som kämpar mot hedersförtryck, och som står upp för demokrati och jämställdhet.

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

”Benhård motståndare till religiös fundamentalism”

Ådahl säger att ingen partiledare i riksdagen har kämpat så hårt mot hedersförtrycket sedan hon tillträdde som Annie Lööf, och att han själv är besjälad av frågan.

– I hela mitt liv, i många olika sammanhang, har jag varit en benhård motståndare till religiös fundamentalism och den typen av extremism som emanerar från till exempel Saudiarabien. Men jag har också i hela mitt liv varit medveten om hur den stora majoriteten av de som tror på islam i Sverige vill ha demokrati, jämställdhet och få bort den här typen av hedersförtryck som kommer med extremismen.

Hur många som är utsatta för hedersförtryck i Sverige är inte en helt utredd fråga. Enligt en flitigt citerad siffra från 2017 kan det röra sig om 240 000 unga. Uppskattningen kommer från Astrid Schlytter, en av Sveriges främsta experter på hedersproblematik.

– Det fruktansvärda är att trots att det är en minoritet som står för förtrycket är det så många som drabbas, och alla möjliga ursprung som hedersförtryck bedrivs utifrån. Inte bara muslimskt, och inte bara religiösa fundamentalister, säger Martin Ådahl.

Ett nytt brott införs i svensk lagstiftning den 1 juni i år. Hedersförtryck ska leda till fängelse i mellan ett och sex år.