IS-kvinnor anhållna – två misstänks för krigsförbrytelse

Uppdaterad 2021-09-08 | Publicerad 2021-09-07

Tre svenska IS-kvinnor landade i går på Arlanda.

Två av dem anhölls och är misstänkta för krigsförbrytelse.

– Hon är misstänkt för krigsförbrytelse och det förnekar hon, säger försvarsadvokaten Ulrika Borg som företräder en av de misstänkta.

Tre svenska IS-kvinnor landade på måndagen på Arlanda där svensk polis mötte upp dem. Två av dem greps av polis och anhölls av åklagare. Den tredje kvinnan hämtades till förhör.

Hanna Lemoine leder en av utredningarna gällande den ena kvinnan som är misstänkt för krigsförbrytelse.

Är det fler brott och när har brotten begåtts?

– Jag nöjer mig med att konstatera att det är krigsförbrytelse. Det rör brott under tiden som personen har varit i Syrien, säger kammaråklagare Hanna Lemoine till Aftonbladet.

Här lämnar en av kvinnorna flygplanet.

Kommer hålla förhör

Åklagarmyndigheten bekräftade under dagen att två kvinnor hade anhållits misstänkta för krigsförbrytelser som har begåtts i Syrien.

– Det görs löpande prövning och jag utgår ifrån att det kommer att hållas i dag. Därefter kommer jag att göra en förnyad prövning, säger Hanna Lemoine.

Åklagare Karolina Wieslander leder den andra utredningen.

– Den kvinnan som är aktuell i min utredning är anhållen misstänkt för krigsförbrytelse begånget i Syrien. Det är vad jag kan säga nu. Det kommer att hållas förhör under dagen och därefter får vi ta ställning till hur vi går vidare, säger Karolina Wieslander.

En tredje kvinna har förhörts av polis. Åklagaren uppger att hon inte är misstänkt för något brott.

Ena kvinnan förnekar brott

Ulrika Borg försvarar en av kvinnorna och uppger att hennes klient nekar till brott.

– Hon är misstänkt för krigsförbrytelse och det förnekar hon. Hon menar att hon inte har gjort någonting brottsligt. Hon säger att hon inte har agerat på ett sätt som strider mot lagen, säger Ulrika Borg.

Försvarsadvokat Björn Sandin företräder den andra kvinnan. Han vill inte ge någon kommentar kring hur kvinnan ställer sig till misstankarna.

Hur ställer hon sig till misstankarna?

– Jag har precis pratat med min klient och hon har gett mig en tydlig instruktion att jag inte ska kommentera det överhuvudtaget, säger Björn Sandin.

Nekar hon till brott?

– Jag kan inte svara på den frågan, säger Björn Sandin.

Enligt SVT ska alla de svenskar IS-kvinnor som har levt i läger i nordöstra Syrien flygas till Sverige i tre olika omgångar i september.

Den 31-åriga kvinnan Lisa Andersson är enligt uppgifter till Aftonbladet en av kvinnorna som landade i Sverige på måndagen. Det är oklart om hon är en av de gripna eller den som är hämtad till förhör.

Med det här flygplanet anlände de tre IS-kvinnorna till Sverige.

”Vill att hennes barn ska gå i simskola”

Lisa Andersson reste till Syrien 2013 och har under de senaste åren befunnit sig i ett fångläger i norra Syrien tillsammans med andra IS-sympatisörer. Aftonbladet har talat med en anhörig som haft kontakt med Lisa Andersson under vistelsen i Syrien.

– Hon reste när hon var väldigt ung. Hon vill bara komma tillbaka till Sverige och börja om, att hennes barn ska gå i simskola och leva som vanliga barn, säger den anhöriga.

Åklagarna har till på torsdagen på sig att besluta om kvinnorna ska begäras häktade.

Aftonbladet söker advokaten som försvarar den andra kvinnan.