Valrysaren i Kanada avgörs i natt

Uppdaterad 2021-09-21 | Publicerad 2021-09-20

Erin O'Toole och Justin Trudeau under en debatt tidigare i september.

I somras tog Justin Trudeau en chansning och utlyste ett extraval, i hopp om att vinna tillbaka den majoritet han haft.

I dag avgörs valet, och framtiden för premiärministern verkar oviss.

– Det var en liten ”gamble” av Trudeau, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

I mitten av augusti i år utlyste Justin Trudeau ett nytt val, så kallt ”snap-election”, trots att han bara är halvvägs igenom sin mandatperiod som tar slut 2023.

Anledningen? Han trodde han skulle vinna på det, enligt Dag Blanck som är proffessor i Nordamerikastudier på Uppsala univeristet.

– Kanada har ett speciellt valsystem som tillåter premiärminister att utlysa val när den vill, när han tycker att partiet ligger bra till.

Vid valet 2015 blev vald Justin Trudeau premiärminister för första gången, och hade då majoritet. Hann vann även nästkommande val, 2019, men förlorade majoriteten i parlamentet.

– Det har varit ett problem för honom, Liberalerna blev tvungen att förhandla med andra partier.

Har skadat partiet

Efter ett nyval har genomförts startar en ny mandatperiod i fyra år. Av allt att döma trodde Justin Trudeau att han hade vind i seglen i somras och att han hade chansen återta majoriteten.

Nu ser det inte ut att bli så. Enligt opinionsundersökningar är det tight i toppen, och vem som tar hem vinsten är osäkert.

Innan Trudeau lyst ut valet såg Kanada ut att ha klarat pandemin bra, vilket var en av anledningarna att han låg bra till. Men nu ökar smittan igen.

– Många ogillade han utlyste nyval. En valrörelse är en stor apparat, och man kan utsätta folk för smitta. Det var svårt att förstå varför.

– I nuläget ser det här ut att ha skadat partiet, och för bort opinionen från partiets viktiga frågor.

”En gamble” av Trudeau

Justin Trudeaus största konkurrent heter Erin O'Toole, och är partiledare för det konservativa partiet. Just nu ligger partiet jämnt med de liberala, och vem som tar hem vinsten är inte klart.

Trudeaus dröm, att få en majoritet efter valet, ser ut att vara långt bort. Om han vinner hamnar han troligtvis i minoritet igen, och då måste han ingå i någon koalition med andra partier.

– Han har nu haft svårt att förklara varför man skulle ha det här valet. Det har nog skadat honom.

Dag Blanck tycker det är viktigt att tänka på att Kanadas valsystem och politiska kultur liknar det vi har i Europa på många sätt, med ett parlament snarare än presidentsystemet som i USA.

Om det inte blir Liberalerna vinner så blir den konservativa partiledaren Erin O'Toole som tar hem makten.

– Det var en liten ”gamble” av Trudeau, han ville stärka sin position och det såg bra ut. Men det får vi nog se, säger Dag Blanck.

ANNONS

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln